Az ENSZ szerint három hét óta először új szárazföldi útvonalon szállítottak élelmiszert Gáza északi részébe

3/13/2024
Miklós Bubrik

Hat teherautó a Világélelmezési Programtól áthaladt a határkerítésen, azonban az izraeli hadsereg megakadályozta a Hamászt, hogy átvegye a segélyeket. Ez az esemény az Izraelre nehezedő nemzetközi nyomás közepette zajlik, amiért több segélyt kérnek a fenyegető éhínség miatt, miközben folytatódik a Hamász elleni konfliktus.

Egy ciprusi hajó is útnak indult 200 tonna élelmiszersegéllyel, nyitva egy új tengeri folyosót a palesztin terület felé. A közúti szállítás továbbra is a leggyorsabb módja a segélyek eljuttatásának, de az új útvonal segítséget nyújtott 25,000 embernek Gázában.

Az izraeli biztonsági tisztviselők előzetes ellenőrzést végeztek, de az ENSZ szerint Gázában 576,000 ember az éhínség szélén áll. A gázai Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 27 ember halt meg éhezés és kiszáradás miatt. Izrael szerint nincs korlátozás a segélyek számára, és az ENSZ-t hibáztatja a segélyek nem megfelelő elosztásáért. A katari és egyiptomi közvetítők fegyverszünetet szorgalmaznak, miközben a konfliktus az októberi támadással kezdődött, és azóta több mint 31,100 ember halt meg Gázában.

Borítókép - The Times of Israel