Biden az Unió helyzetéről szóló tüzes beszédében szembeszáll Trumppal és a republikánusokkal

3/8/2024
Miklós Bubrik

Joe Biden amerikai elnök élesen kritizálta Donald Trumpot és a republikánusokat az Unió helyzetéről szóló beszédében, melyben demokrácia fenyegetettségével, Oroszországgal szembeni hódítással és az amerikai bevándorlási politika blokkolásával vádolta őket.

Az elnök az amerikai demokrácia fenyegetettségéről beszélt, különös tekintettel a január 6-i Capitolium-támadásra és annak politikai következményeire. Kritizálta Trumpot, amiért állítólag eltemette az igazságot a támadásról és meghajolt Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt. Emellett Biden bírálta Trumpot az amerikai-mexikói határon történő bevándorláskezelési intézkedések blokkolása miatt.

A beszéd fókuszában a külpolitika is állt. Biden elnök beszélt az izraeli-palesztin konfliktusban elért tűzszünetről és az amerikai közvetítés szerepéről. Ezen kívül hangsúlyozta az amerikai támogatást Ukrajnának az orosz agresszióval szemben:

"Most az elődöm, egy volt republikánus elnök azt mondja Putyinnak, idézve: Csinálj, amit akarsz. Szerintem ez felháborító, veszélyes és elfogadhatatlan. (...) Azt mondta, meghajoltam az orosz vezér előtt. Mindent megadott nekik, beleértve Ukrajnát is"

A szónoklat jelentős részét Joe Biden politikai tervei és víziói alkották az elnöki poszt következő négy éves mandátumára vonatkozóan. A beszéd fontos lehetőséget adott Bidennek arra, hogy közvetlenül szóljon a nagyközönséghez és kontrasztot vonjon Trump politikájával.

Végül, Biden elnök az elhangzottak között ismételten hangsúlyozta az egység fontosságát és arra biztatta az országot, hogy álljon össze a közös célok elérése érdekében.

Reuters

Borítókép: Wikimedia