Európa erőfeszítéseket tesz arra irányulóan, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába, miközben Oroszország egyre nyomul

3/6/2024
Miklós Bubrik

Az Európai Unió fokozott erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelemben - írja a Reuters Ennek keretében a cseh és ukrán munkások együtt dolgoznak egy második világháborús épületegyüttes átalakításán, hogy az szolgálhasson fegyver- és lőszerellátási központként Ukrajna számára. A helyzet sürgetővé vált, mivel Ukrajna nagy veszteségeket szenved Kelet- és Dél-Ukrajnában az orosz erőkkel folytatott harcokban.

Az EU már 2023-ban kezdeményezte, hogy jelentős mennyiségű tüzérségi lőszert szállítson Ukrajnába, de a teljesítés még mindig elmarad a tervezett mennyiségtől. A hiányosságok között szerepel a termelési kapacitás korlátozottsága és a hosszú távú megrendelések hiánya. Ezek a tényezők lassítják az ellátást, miközben Ukrajna továbbra is szükségesnek látja a támogatást az orosz támadásokkal szemben.

Az Európai Unió, amely más nyugati szövetségeseivel meg akarja akadályozni az orosz előrenyomulást és visszaverni az egyre határozottabb riválisát, 2023 márciusában kezdeményezte, hogy 12 hónapon belül 1 millió tüzérségi lövedéket szállítson Ukrajnába.
Egy évvel később ennek a számnak alig több mint a felét szállította a tisztviselők, az elégtelen termelési kapacitás és a hosszú távú megrendelések hiánya miatt.

Borítókép - Wikimedia