Harris alelnök sürgeti a Hamászt, hogy állapodjon meg az azonnali tűzszünetben; Izraelt segélyezésére buzdítja

3/4/2024
Miklós Bubrik

Kamala Harris amerikai alelnök sürgette a Hamászt, hogy állapodjon meg az azonnali tűzszünetben, miközben Izraelt arra buzdította, hogy tegyen többet a segélyszállítmányok fokozása érdekében Gázába, ahol emberi szenvedés és humanitárius katasztrófa történik - írja a Reuters. Harris hangsúlyozta az izraeli kormány felelősségét és konkrét intézkedéseket vázolt fel a segélyáramlás növelése érdekében.

"Az emberek éheznek Gázában. A körülmények embertelenek, és közös emberiségünk cselekvésre kényszerít minket... Az izraeli kormánynak többet kell tennie a segélyáramlás jelentős növelése érdekében. Nincs mentség."

Közben a Hamász küldöttsége megérkezett Kairóba a tűzszüneti tárgyalások újabb alkalmára, azonban Izrael bojkottálta a tárgyalásokat a túszok ügyében megfogalmazott követelések miatt. Washington továbbra is ragaszkodik a szigorú tűzszüneti megállapodáshoz és arra szorgalmazza a feleket, hogy a Ramadán kezdetéig álljon be fegyverszünet. A Hamász és Izrael közötti megállapodás még mindig várat magára, mivel a túszok ügyében nehézségek merültek fel. Más diplomáciai lépéseket is terveznek a konfliktus enyhítése érdekében, mint például a Benny Gantz izraeli háborús kabinet tagjának találkozója Kamala Harrisszel, valamint az amerikai megbízott látogatása Bejrútba az izraeli-libanoni határ mentén.

Forrás - wikimedia