Hétvégi összefoglaló: Gázai pokol, COP28, Musk "leszarja"

12/8/2023
Gábor Horváth-Müller

A pokol visszatért a Gázába.

Gázai egészségügyi tisztségviselők szerint mintegy 200 ember vesztette életét Izrael megújult támadásában a sávon. A harcok a fegyverszünet meghosszabbítására irányuló tárgyalások összeomlása után folytatódtak, és mindkét oldal a másikat hibáztatta a béke megtartásának elmulasztásáért. A Fehér Ház külön említette a Hamas nevét, amiért nem állítottelő friss túszlistát a fegyverszünet folytatásához.

Izrael legkeresettebbjei: Mohammad Deif, Marwan Issa és Yahya Sinwar a három Hamas vezető, akiknek elfogása vagy halála jelentős siker lenne Izrael találati listáján, és valószínűleg egy ideig eltarthat, míg elérhető lesz. Olvasd el ezt az érdekes történetet Katar szerepéről a múlt heti fegyverszünet tárgyalásában.

Mialatt itt vagyunk: Hozzátennék néhány további történetet Izraelről és Gázáról, amik talán elkerülték a figyelmedet ezen a heti viharban:Az izraeli túszok a verésekről és halálos fenyegetésekről beszéltek, egy túsznak választékos szavai voltak Yahya Sinwarral való találkozásakor, Izraelelismerést szeretne a Hamas szexuális erőszakáért, és a gázai gazdák aggódnakaz olajfaaratás miatt.

 

Ütközés a fosszilis tüzelőanyagok jövője miatt a COP28-on

Az ENSZ főtitkára, António Guterres, arra szólította fel a világ vezetőit a COP28 klímacsúcson Dubaiban, hogy tervezzék meg a jövőt fosszilis tüzelőanyagok nélkül, mondván, nincs más módja a globális felmelegedés megfékezésének. Egy nappal korábban a COP28 elnöke, Sultan Ahmedal-Jaber, javasolta, hogy fogadják el további használatukat. Értelmezőtudósításunk itt elérhető, és a Világ Hírek podcast szombati kiadása teljes egészében a tárgyalásokról szól.

Hőmérsékletellenőrzés: Kormányok, fejlesztési bankok és vállalatok bejelentették erőfeszítéseiket, hogy milliárdokat gyűjtsenek a fosszilis tüzelőanyagokról való áttérés és a klímaváltozás hatásainak kezelése érdekében. Nem semmi, de kevesebb, mint valami. A küldöttek elfogadtak egy katasztrófaalapot a szegény országok segítésére. És egy COP28 tanácsadó testületi tag kilépett a hírek miatt, hogy az Egyesült Arab Emírségek üzleteket köt a fosszilis tüzelőanyagokról a konferencia keretében. Végül, ha a szavak akadályozzák meg a megértést arról, miért fontos ez a téma, nézd meg örökös útmutatónkat a klíma zsargonnal kapcsolatban.

 

Hirdetők menekülnek az X-től, Musk „leszarja”

Szennybeszéd: Az X számára nincs világos módja annak, hogy megakadályozza a hirdetőket a kiszállásban, mondják az ipari szakértők, miután Elon Musk nekiment néhány nagy márkának, amiért elhagyta a platformot. Az utolsó zűrzavar azután következett be, hogy Musk támogatta egy hamis és antiszemita bejegyzést.

Szenny szavak: Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bejelentette, hogy kilép az X-ből, azt mondva, hogy ez egy "gigantikus globális szennyvíz", ami "elpusztítja demokráciáinkat". És egy tematikus kitérő: A Szajna már most alkalmas fürdésre az átlagos nyári napok harmadik napján, de Párizs reméli, hogy javíthatja a vízminőséget, ahogy közeledik a jövő évi olimpia.

Forrás - Reuters