Izrael egyetlen lehetősége, hogy valóban legyőzze a Hamaszt

4/15/2024
Gábor Horváth-Müller

Az izraeli hadsereg a Hamas elleni háborút indította, miután a csoport 2023. október 7-i támadása után. A Hamas harcosai több száz ártatlan embert mészároltak le, szándékosan öltek meg gyerekeket és időseket, valamint nőket megerőszakoltak és megcsonkították. Százakat raboltak el, köztük nőket, csecsemőket és nyolcvanas éveikben járókat, és nyomorúságos körülmények között tartották fogva őket, kínzásnak és éhezésnek kitéve. Cselekedeteik ellentétben álltak bármilyen jog és humanitárius elvvel. A gyilkosok, akik még mindig vérrel beszennyezve, örömteljesen dicsekedtek az általuk elkövetett kegyetlenségekről, amiket rémisztő videókban közvetítettek és híreszteltek az újságokban. Válaszul Izrael igazságos önvédelmi háborút folytatott.

De nem csak az izraeliek szenvednek. Tízezrek haltak meg Gázában, közülük sokan civilek, köztük ezrek nők és gyerekek. A háború különösen kegyetlen, mert a harc zsúfolt lakossági területeken zajlik, és az ellenség iskolákat, mecseteket és kórházakat – olyan helyeket, ahol a civilek menedéket keresnek – alakított át katonai parancsnoki központokká, kommunikációs központokká, valamint fegyver- és lőszer-raktárakká. A Gázát kormányzó Hamas az embereket, akiket köteles volna védeni, embertáblává változtatta. Míg a Hamas vezetői és harcosai Gáza száz mérföldnyi földalatti alagútjában bújnak el, a civilek védtelenek a tűzvonalban.

Érthető módon a palesztinok másképp látják a konfliktust, mint az izraeliek. A legtöbben tolerálják vagy akár támogathatják is a Hamaszt, mert szemükben a csoport a palesztinok felszabadító háborúját vívja az izraeli megszállás ellen, még akkor is, ha elutasítják a csoport radikális iszlamista programját vagy felismerik a civilek áldozatává válásának beépített romlottságát. A Hamas, módszerei ellenére, nemcsak a palesztinok, hanem a Közel-Keleten kívüli arab többségi országokban és muzulmán többségi országokban is támogatást gyűjt.

Az eseményekről továbbra is értesülni kell. Mélyreható elemzéseket hetente kapnak. A világ többi része is figyel. Ahogy telik az idő, és a palesztinok áldozatainak száma tovább emelkedik, a Hamas 2023. október 7-i kegyetlenségei lassan kikopnak a közvéleményből, és Izrael gyengíti saját esetét, hogy morálisan magasabbra törjön. A World Central Kitchen segélyszervezet hét munkatársát tévesen célzó legutóbbi támadás tovább rontotta Izrael nemzetközi megítélését. A globális narratíva egyértelműen elmozdult Izrael ellen.

Ha Izrael a szélesebb háborút meg akarja nyerni, vissza kell szereznie a narratívát. Meggyőző esetet felállítani nemcsak más szavak kiválasztásáról szól – Izraelnek meg kell változtatnia az előállítását. Az ország vezetői nem sikerültek meghatározni a háború politikai céljait, és jelenlegi állapotban folytatott harc nem fogja közelebb vinni az izraeli és palesztin népeket a hosszú távú béke felé. Izrael most diplomáciai nyomvonalat kell indítania, amely újraéleszti a kétállamú megoldás végső célját, és ehhez új vezetésre van szüksége. Csak akkor, ha elkötelezett az egyezményes megoldás mellett, Izrael visszaszerezheti a szükséges támogatást Európa, a Közel-Kelet és az Egyesült Államok partnereitől, amelyet az elmúlt hat hónap gázai háború aláaknázott.

Forrás - Foreign Affairs