Izraeli csapatok megvertek, megaláztak gázai orvosokat

3/12/2024
Miklós Bubrik

Az izraeli csapatok által végrehajtott kórházi razziával kapcsolatosan a gázai orvosok és egészségügyi személyzet súlyos jogsértésekről és emberi jogi visszaélésekről számolt be írja a BBC. Elmondásaik szerint az izraeli katonák brutálisan bántak velük, beleértve a megkínzást és megalázást is. Az orvosokat bekötött szemmel vitték el, őrizetbe vették, és levetkőztették, miközben többször is bántalmazták őket.

Az egyik legsúlyosabb Dr. Ahmed Abu Sabha esete, akit hétig tartottak fogva, és ahol egy katona eltörte a kezét. Más orvosok is hasonlóan borzalmas körülményekről számoltak be, de azok névtelenséget kértek, mert attól féltek, hogy megtorolhatják őket.

Az izraeli hadsereg nem cáfolta az egészségügyi személyzet beszámolóit, de azt állította, hogy azok nem sérültek meg a letartóztatás során. Az IDF (Israel Defense Forces) szerint az általuk alkalmazott eljárások része volt az, hogy az embereket letartóztatáskor levetkőztették és a kezüket a fejük mögé tették, de az egészségügyi személyzet tagjai visszautasították ezeket az állításokat.

Ez az eset különösen aggasztó a nemzetközi közösség és az emberi jogi szervezetek számára, mivel ellentétes mindazzal, amit a nemzetközi humanitárius jog előír a háborús helyzetekben. Az egészségügyi személyzet és a kórházak védettsége kritikus fontosságú még a konfliktusok idején is, és minden felet felszólítanak a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartására.

Ez az eset egyértelműen felveti a kérdést az emberi jogok és a nemzetközi jog betartásának fontosságáról még a konfliktusok idején is, valamint arról, hogy az egészségügyi személyzetnek biztonságban kell dolgoznia, hogy az ellátást mindenki számára biztosítani tudják, függetlenül a konfliktus résztvevőitől vagy oldalaitól.

Borítókép - Pavilion Health Today