Kalendárium - 03.06. - a Cambridge ötök Donald D Maclean

3/6/2024
Zsanett Horváth-Müller

Donald Duart Maclean 1913. május 25-én született Marylebone-ban, Londonban. Édesapja, Sir Donald Maclean, az angol külügyminisztérium tisztségviselője volt. Donald Maclean a Kimbolton Schoolban kezdte iskolai tanulmányait, majd belépett a Gresham's Schoolba. Ezt követően a Cambridge Egyetem Trinity College-ára járt, ahol később a kommunista nézeteinek terjedése miatt kezdett politikai megnyilvánulásokat idealista alapon nyíltan vállalni.

Donald Maclean 1934-ben, 21 évesen belépett a Cambridge ötökbe, egy olyan csoportba, amely a brit titkosszolgálatot erősítette meg a második világháború előtt és alatt, de egyben szovjet kémeket is rejtett. Később diplomataként kezdett dolgozni, és hamarosan szolgálatot tett az angol külügyminisztériumban.

Maclean a második világháború alatt dolgozott a brit külügyminisztériumban, és részt vett a különböző konferenciákon és tárgyalásokon. Azonban hamarosan feltűnt, hogy Macleannek kapcsolatai vannak a szovjet hírszerzéssel, és hogy titokban információkat ad át nekik.

Az 1950-es évek elején, amikor felfedezték, hogy Maclean szovjet kém, együttműködve Guy Burgessszel, egy másik Cambridge ötök tagjával, elmenekültek Nagy-Britanniából. 1951-ben keletkezett az Egyesült Államokba, majd onnan végül a Szovjetunióba költöztek, ahol menedéket kaptak. Maclean végül a Szovjetunióban, Moszkvában telepedett le, és ott élt egészen haláláig.

Donald Maclean neve az egyik legismertebb lett a hidegháború idején lebukott brit szovjet kémek között. Az ő története a brit hírszerzés és a hidegháború egyik legjelentősebb eseménye lett.

Forrás - wikimedia