Kalendárium - 03.08.- Konstantinos Karamanlis, a modern görög politika meghatározó személye

3/8/2024
Zsanett Horváth-Müller

Konstantinos Karamanlis, 1907. március 8-án láttta meg a napvilágot Proti-ban.  Meghatározó szerepet játszott Görögország modern politikájának az alakításában.

1935-ben lépett politikai pályára. 1955 és 1963 között betöltötte a miniszterelnöki tisztséget. Mandátumát a gazdasági növekedés, infrastrukturális fejlesztések és a nemzetközi diplomácia görög kiterjesztése jellemzi. Miniszterelnöksége alatt Görögország belépését biztosította az Európai Közösségbe 1961-ben.

A görög katonai diktatúra alatt száműzetésbe kényszerült. Karamanlis 1974-ben tért vissza Görögországba és a politikába, hogy Görögországot a demokratikus államberendezkedés felé. Miniszterelnökként és később elnökként felügyelte a gazdasági fejlődést, a demokratikus stabilizációt és az európai kapcsolatok javítását. Elnöksége kiemelte az alkotmányos követés és a nemzeti egység fontosságát.

Karamanlis örökségét gazdasági fejlődés, demokratikus stabilitás és Görögország Európai Uniós integrációja jellemez. 1998. április 23-án hunyt el, hátrahagyva tartós hatást a görög politikára és társadalomra.

Felhasznált forrás:

https://ikk.gr/en/biography-political-career/