Kalendárium - 04.07. - Annika, Billström, Stockholm polgármestere volt 2002 és 2006 között

4/7/2024
Zsanett Horváth-Müller

Annika Billström, aki 2002 és 2006 között Stockholm polgármestere volt, aki a fejlődés, a méltányosság és az ökológiai fenntarthatóság vízióját hozta a svéd fővárosba.
Az Észak-Svédországból származó Billström 19 évesen költözött Stockholmba, és a Szociáldemokrata Párt kincstárnok-helyetteseként kezdte pályafutását.

Polgármestersége alatt Billström arra összpontosított, hogy Stockholmot Európa vezető városa legyen. Hangsúlyozta a hazai és nemzetközi vállalkozások vonzását, valamint Stockholm első számú turisztikai célponttá való átalakítását. Fontosnak tartotta azonban hangsúlyozni, hogy a növekedés nem mehet a méltányosság rovására. Billström kormánya az oktatásba, az idősgondozásba és a megfizethető lakhatásba történő beruházásokat helyezte előtérbe, valamint 20 000 új lakást tervezett. Igyekezett fejleszteni Stockholm tömegközlekedési rendszerét és előmozdítani az ökológiai fenntarthatóságot, igazodva a zöldebb jövőért tett globális erőfeszítésekhez. Hivatali ideje azonban 2006-ban véget ért, amikor a szociáldemokraták elvesztették a stockholmi választásokat.

Felhasznált forrás: http://www.citymayors.com/mayors/stockholm_mayor.html