Kalendárium - 04.08. - Thatcher a vaslady

4/8/2024
Zsanett Horváth-Müller

Margaret Thatcher, 1925-ben született Granthamben, Egyesült Királyságban, brit politikus volt, aki a Konzervatív Párt tagjaként vált ismertté. Thatcher 1979 és 1990 között volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke, és ő volt az első nő, aki ezt a tisztséget betöltötte az ország történetében.

Külpolitikáját általánosságban az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatok, valamint a hidegháború idején történt események határozták meg. Thatchert gyakran emlegetik az atlantista külpolitika egyik fő alakjaként, mivel nagy hangsúlyt fektetett az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatokra és az Egyesült Királyság szerepére a NATO-ban.

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megerősítése kulcsfontosságú volt Thatcherről alkotott külpolitikai képében. Szoros barátságot alakított ki Ronald Reagan amerikai elnökkel, akivel együttműködve számos kérdésben, például a hidegháború stratégiájában és a Szovjetunióval folytatott tárgyalásokban, egyetértésre jutottak.

Thatcher a Falkland-szigetek háborújában is kulcsszerepet játszott. Argentína megszállta a Falkland-szigeteket 1982-ben, és Thatcher azonnal határozottan reagált, a brit hadsereg bevetésével visszafoglalta a szigeteket. Ez az esemény nemcsak a brit nacionalizmus erősítését eredményezte, hanem Thatchert is világszerte erős vezetőként állította be, aki nem habozik cselekedni az országa érdekében.

Különösen fontos volt Thatcheri külpolitikában az Európai Unióval való viszonya. Ő az egyik vezető politikus volt az Egyesült Királyságban, amikor az ország csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez (EGK), de egyre inkább szkeptikus volt az EU-val szemben. Későbbi kormányzása során aktívan küzdött az Egyesült Királyság szuverenitásának megőrzéséért az európai intézményekkel szemben, ami végül hozzájárult az EU-val való viszony további feszültségéhez és végül az Egyesült Királyság kilépéséhez.

Összességében Margaret Thatcher külpolitikája meghatározó volt az Egyesült Királyság számára az 1980-as és 1990-es években. Szoros kapcsolatokat épített ki az Egyesült Államokkal, határozottan fellépett a brit érdekek védelmében, és aktívan küzdött az Egyesült Királyság szuverenitásának megőrzéséért az európai politikai integrációval szemben.

A volt Brit miniszterelnök 2013. 04. 08-án bekövetkezett haláláig egyértelműen meghatározta az ország nemzetközi porondon betöltött szerepét, és a kialakult identitását.

Forrás - wikimedia commons