Kalendárium- 03.16. - Jens Stoltenberg a NATO főtitkára

3/16/2024
Zsanett Horváth-Müller

Jens Stoltenberg 1959. március 16-án született Oslóban, Norvégiában.  A norvég Munkáspárt prominens politikusa. Norvégia miniszterelnök tisztségét  2000 és 2001 között, majd 2005 és 2013 között tölthette be. Stoltenberg kulcsfontosságú miniszteri tisztségeket is betöltött, többek között kereskedelmi és energiaügyi miniszter, valamint pénzügyminiszter volt a politikai pélyafutása során.

Miniszterelnökként Stoltenbergnek olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, mint a privatizáció végrehajtása, miközben kisebbségi kormányt vezetett. A 2011-es terrortámadások idején, amelyek során több mint 70 ember vesztette életét, vezetői tevékenységét dicséret övezte a higgadt válaszlépéséért.
A hivatali ideje alatt Norvégia gazdaságilag virágzott.

Stoltenberg pártja  a 2013-as parlamenti választásokon vereséget szenvedett. Ezt követően átállt a nemzetközi vezetésre, 2014-ben Anders Fogh Rasmussen utódjaként a NATO főtitkára lett, a posztot 2024. szeptemberéig töltheti be.

A NATO főtitkáraként a legnagyobb kihívást az orosz-ukrán fegyveres konfliktus jelenti a számára. Utódaként, a NATO főtitkári posztjára a holland Mark Rutte és a román Klaus Iohannis is bejelentette az indulását.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Jens-Stoltenberg