Kalendárium- 04.26. - Melania Trump, Donald Trump elnöksége alatt az Amerikai Egyesült Államok First Lady-je volt

4/26/2024
Zsanett Horváth-Müller

Melania Trump, született Melanija Knavs 1970. április 26-án a jugoszláviai Novo Mestóban (ma Szlovénia), 2017-től 2021-ig, Donald Trump elnöksége idején volt az amerikai First Lady. Louisa Adams után ő volt a második külföldi születésű First Lady.

Melania a ljubljanai egyetem elvégzése után modellkarriert futott be. 1996-ban New Yorkba költözött, ahol sikereket ért el, magazinok címlapjain és a Sports Illustrated fürdőruhás kiadásában szerepelt.

2005-ben ment hozzá Donald Trumphoz, akinek harmadik felesége lett, és 2006-ban megszületett fiuk, Barron. Melania 2006-ban amerikai állampolgár lett, miközben folytatta modellkarrierjét és bőrápolási termékek fejlesztésével foglalkozott.

Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya során Melania bevándorlási múltját vizsgálták, és a republikánus nemzeti konvención elmondott beszéde Michelle Obama beszédéhez való hasonlósága miatt hívta fel magára a figyelmet. First Ladyként 2018-ban elindította a Be Best kezdeményezést, amely a gyermekek jólétére összpontosít.

Melania korlátozott szerepet tartott fenn Donald 2020-as újraválasztási kampánya során. Donald Trump vereségét és a 2021. január 6-i capitoliumi támadást követően Melania nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélte az erőszakot, de szakított a hagyományokkal és nem adott otthont a "teázásnak és túrának" az újonnan érkező First Ladyvel, Jill Bidennel.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Melania-Trump