Kalendérium - 04.06. - Rafael, Correa Ecuador volt elnöke

4/6/2024
Zsanett Horváth-Müller

Rafael Correa 1963. április 6-án született Guayaquilban, Ecuadorban. 2007 és 2017 között volt az ország elnöke.
Bebörtönzött apja miatt nehéz körülmények között nevelkedett, Belgiumban és az Egyesült Államokban szerezte meg diplomáit. Tanulmányai során a globalizáció fejlődő országokra gyakorolt hatásaival foglalkozott.
Elnöksége idején Correa a szociális programokat, az egészségügyet és az oktatást helyezte előtérbe, amivel a választók körében népszerűségre tett szert. 2008-ban megszakította a kapcsolatokat Kolumbiával, valamint nem teljesítette a külföldi adósságfizetéseket. A gazdasági kihívások ellenére 2009-ben és 2013-ban újraválasztották.
Correát tiltakozásokkal és ellentmondásokkal nézett szembe, többek között egy 2010-es incidenssel kapcsolatban, amikor egy rendőri tüntetés során megsérült. Népszavazásokon keresztül támogatást nyert különböző reformokhoz, de kritikát kapott a média szabályozásának kezelése és Julian Assange menedékjogának megadása miatt.
2015-re Correa népszerűsége csökkent a megszorító intézkedések és a tekintélyelvűnek vélt tendenciák miatt. A cikluskorlátokat eltörölték, így határozatlan ideig újraindulhatott a választáson, de 2017-ben úgy döntött, hogy nem indul. Az általa kiválasztott utód, Lenín Moreno nyert, de később összeütűzésbe került Correával, ami Correa Belgiumba költözéséhez vezetett.
2018-ban Correa  elítélték azt emberrablási kísérlettel és megvesztegetéssel kapcsolatos vádak miatt. A távollétében indított perben elítélték és nyolc év börtönbüntetésre kapott, bár minden ellene felhozott vádat tagadott.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Rafael-Correa