Készülnek a palesztinok a Ramadánra a gázai háború árnyékában

3/10/2024
Miklós Bubrik

A palesztinok szomorúan készülnek a Ramadánra a Gázai háború és az éhínség árnyékában, miközben az izraeli rendőrség Jeruzsálem óvárosában és környékén fokozott biztonsági intézkedéseket vezet be - írja a Reuters. Az Al-Aksza mecset környékén - ami az iszlám egyik legszentebb helye ezen a területen -  jelentős rendőri jelenlét várható. A jelenlegi helyzetet súlyosbítja, hogy a tűzszünet biztosításáról szóló tárgyalások elakadtak.

A gázai háború, amely már hat hónapja tart, súlyosan érintette mindkét fél lakosságát, és az áldozatok száma egyre nő. Az izraeli hadműveletek kritikákat váltottak ki világszerte, különösen az éhínség növekvő fenyegetése miatt, ami tovább növeli a halálesetek számát a Gázai-övezetben.

A Ramadán kezdetének várható időpontját a holdi megfigyelésektől függően hétfőn vagy kedden várják. Azonban idén a Jeruzsálem óvárosában és a megszállt Ciszjordániában nem jellemzőek a szokásos ünnepi dekorációk, és általában komor hangulat uralkodik a városokban.

Az izraeli rendőrség arra törekszik, hogy biztosítsa a békés Ramadánt, miközben fokozza a közösségi médiában található provokatív tartalmak elleni fellépést. Emellett letartóztatás is történt a terrorizmusra való felbujtás gyanújával. A muszlim világ számára az Al-Aksza mecset izraeli ellenőrzése régóta forrása a felháborodásnak és zúgolódásoknak. A múlt hónapban a Hamász vezetője felhívta a palesztinok figyelmét arra, hogy a Ramadán kezdetén vegyenek részt a mecsetnél történő közös imádságon.

Az izraeli kormányra és az Arab Ligára nézve az Al-Aksza kérdése politikai feszültséget okozott, különösen a normalizációs törekvések idején, amikor Izrael a régió más államaival igyekezett javítani a kapcsolatait.

Borítókép - samaa.tv