Meddig tart a harc az inflációval Amerikában?

2/19/2024
Miklós Bubrik

Az infláció elleni küzdelem nem egyenes vonalú, néhány csata elveszhet az úton. Bár a Fed (Amerikai Szövetségi Tartalék Rendszere) jelentős előrelépést tett az elmúlt két évben, a magas kamatlábak ellenére az amerikai gazdaság továbbra is ellenálló, és az inflációs célt üldöző intézkedések hatékonyságát gátolják a "túl forró" gazdasági zsebek. A januári fogyasztói árak emelkedése megakadályozta a dezinfálációs folyamatot, miközben a termelőknek fizetett árak is, de az albérletek árai is emelkedtek. Mik ennek az okai?

Amint a Bloomberg is megírta, az amerikai infláció felforrósodott januárban, ami meglepően erős volt a maginflációs mutatókban, csökkentve ezzel annak esélyét, hogy a Fed hamarosan csökkentse a kamatlábakat. Ugyanakkor számos más gazdaság számára a poszt-pandémiai gazdasági helyzet borús képet fest. Japán váratlanul recesszióba került, elveszítve a világ harmadik legnagyobb gazdaságának státuszát. A még kisebb gazdaságú Egyesült Királyság is recesszióba süllyedt, tovább súlyosbítva a konzervatív miniszterelnök, Rishi Sunak növekedési ígéreteit. Az Európai Unió csökkentette kilátásait az euróövezetben, a bruttó hazai termék csak enyhén gyorsul. Németország esetében: ipari szuperhatalmi napjai lehet, hogy véget érnek. Az európai legnagyobb gazdaságának gyártási teljesítménye 2017 óta folyamatosan csökken, és a versenyképesség rovására gyorsul a hanyatlás.

Viszont a jó hírek között szerepel a fogyasztói hangulat javulása és a használt autók árának jelentős csökkenése a módszertani frissítés után. Újra színesedik a választék a termékek palettáján és az energia árai továbbra is csökkentek.