Medve sebesített meg két embert a szlovákiai Lipótszentmiklóson

3/18/2024
Miklós Bubrik

Két ember szenvedett sérüléseket, miután egy medve megtámadta őket a szlovákiai Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš). A mentőszolgálat jelentése szerint egy 49 éves nő vállán szenvedett sérülést, míg egy 72 éves férfit fejfájás miatt kezeltek. A hatóságok kiűzték a medvét a városból és visszatérítették az erdőbe.

Az eset egy nappal azután következett be, hogy a közeli Alacsony-Tátrában egy 31 éves fehérorosz nő tragikusan életét vesztette, amikor egy barnamedvétől próbált menekülni. A medve által támadott férfi és nő külön utakon próbáltak menekülni, de csak a férfi maradt életben, a nőt később egy keresőkutya holtan találta meg.

Az elmúlt években több medvetámadás is történt Szlovákiában, beleértve egy halálos támadást is 2021-ben, amely az első ilyen eset volt az országban egy évszázada. A medvék visszatérése a Kárpát-hegységbe a jobb környezetvédelemnek köszönhető, de ez egyre gyakoribb konfliktusokhoz vezet az emberekkel.

A szlovák populista-nacionalista koalíció tagjai vadászati szigorítást szorgalmaznak a medvék számára, hogy a növekvő populációkat szabályozni lehessen. Ezzel szemben a szlovák környezetvédelmi minisztérium együttműködik Romániával abban az érdekben, hogy a medvék felkerüljenek a védett fajok listájára EU-s szinten, mivel a tudósok szerint már nem veszélyeztetettek.

Ugyanakkor a szlovákiai erdészek és kutatók azt állítják, hogy a Szlovákiában becsült medvepopuláció nem nőtt jelentősen az elmúlt időszakban, és továbbra is körülbelül 1275 medve él az országban.

A teljes cikk és a videó megtalálható a BBC oldalán

Borítókép - Science News Explores