Napi mamó: Szíriai-iráni tárgyalás a gázai helyzetről

4/4/2024
Gábor Horváth-Müller

A szíriai és iráni elnökök telefonon beszéltek Izrael csapásáról az iráni damaszkuszi konzulátusra, melyről az iráni hírügynökség, a Fars számolt be. A szíriai vezető, Bashar Assad hangsúlyozta a "rezisztencia tengelyének" támogatásának fontosságát, és részvétét nyilvánította az iráni Forradalmi Gárda Kudsz-erőinek vezetője, Mohammad Reza Zahedi megölése miatt. Az iráni elnök, Ebrahim Raisi figyelmeztetést adott Izraelnek az eset lehetséges következményeire.

Astana adott otthont egy csúcstalálkozónak, ahol a Sanghaji Együttműködési Szervezet biztonsági tanácsának titkárai gyűltek össze. Kazahsztán elnöke, Kasszim-Jomart Tokajev elítélte az oroszországi nemrég történt terrorcselekményt, mely Oroszország is része ennek a biztonsági szervezetnek.

Az Irán és India közötti folyosói tárgyalások az Észak-Déli Nemzetközi Közlekedési Korridorról és az Irán Chabahar kikötőjével kapcsolatos projektekről szóltak az SCO csúcstalálkozója keretein belül.

Az Egyesült Államok másodlagos szankcióinak fenyegetése miatt Oroszország Mir kártyarendszerét április 5-től nem fogadják el Kirgizisztánban. Hasonló lépések már történtek Kazahsztánban és Örményországban is.

Üzbegisztán és Kína megállapodott kétoldalú együttműködési tervben a kínai Közbiztonsági Miniszter, Wang Xiaohong, Taskentbe tett látogatása során. Wang az üzbég belügyminiszterrel beszélt a terrorizmus elleni küzdelemről és a kiberbiztonságról. Üzbegisztán ugyancsak aláírt egy együttműködési tervet Oroszországgal.

Xi Jinping kínai elnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében hangsúlyozta az összetűzések elkerülésének fontosságát és a két ország kapcsolatainak stabilitásának fenntartását. Xi aggodalmát fejezte ki az USA által végrehajtott intézkedésekről, melyek befolyásolhatják Kína magas technológiai fejlődését.

Grúzia kormányzó pártja tervezi visszahozni a parlamentbe azt a vitatott törvényjavaslatot, amely kötelezné azokat a szervezeteket, amelyek külföldi finanszírozást kapnak, hogy nyilvánosságra hozzák éves pénzügyi jelentéseiket. A törvénytervezet tavaly visszavonásra került a közvélemény nyomása miatt. Ezzel kapcsolatban Kirgizisztán elnöke, Sadyr Japarov, hasonló törvényt írt alá, amely kötelezi azokat a külföldi finanszírozást kapó szervezeteket, akik politikai tevékenységet végeznek, hogy regisztráljanak az Igazságügyi Minisztériumban.

Románia védelmi minisztériuma új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné a hadsereg számára a "szükséges intézkedések" megtételét más államok területén a külföldön tartózkodó román állampolgárok védelmére. Az intervenciókat Románia elnökének ajánlására és a Nemzeti Védelmi Főtanács jóváhagyásával hajtanák végre.

Forrás - GPF