Napi memó: Az Irán-Törökország találkozó csúszik, Japán és Vietnám közeledik egymáshoz

11/29/2023
Gábor Horváth-Müller

Az iráni diplomácia és védelem. Az iráni elnök, Ebrahim Raisi, elhalasztotta a keddre tervezett török ​​fővárosi látogatását anélkül,hogy megosztotta volna az okát vagy az új kitűzött dátumot, írta a Geopolitical Futures. Raisi várhatóan nyomást akart gyakorolni Ankarára, hogy konkrétabb intézkedéseket tegyen Izrael ellen a Gázai övezetben folytatott katonai offenzíva miatt. Különféle források szerint Irán megkötötte a megállapodást Oroszországgal a Su-35 vadászrepülőgépek, a Mi-28 támadóhelikopterek és a Yak-130 sugárhajtású kiképzőgépek szállításáról.

A vietnámi elnök, Vo Van Thuong, és a japán miniszterelnök,Fumio Kishida, egyetértettek abban, hogy fokozzák a gazdasági, a fejlett technológiai, az innovációs és a védelmi együttműködést egy hétfői tokiói találkozón. Kishida azt is ígérte, hogy segíti a vietnámi vállalatok hozzáférését a japán ellátási láncokhoz. A találkozó végén a vezetők hivatalosan is megegyeztek kétoldalú kapcsolataik javításáról egy átfogóstratégiai partnerség keretében, és egyetértettek abban, hogy együttműködnek Japán Szabad és Nyitott Indiai-Óceáni kezdeményezésének megvalósítása érdekében.

Az Európai Unió, szankciók végrehajtásáért felelős különleges megbízottja, David O’Sullivan, november 28. és 30. között látogatást tesz Kazahsztánban és Üzbegisztánban, hogy megvitassák a nyugati szankciók végrehajtását Oroszországgal szemben. O’Sullivan legutóbb áprilisban látogatott el a régióba, amikor kazah tisztségviselőkkel egyeztetett arról, hogy hogyan lehetne megállítani a szankcionált áruk Oroszországba történő újraexportálását.

A cseh kormány arra kérte az EU-t, hogy mentesítse a nehézacéllemezek importjára vonatkozó oroszországi tilalom alól egészen 2028-ig. A jelenlegi mentesség a Cseh Köztársaság számára jövőre lejár. A cseh tisztségviselők szerint a hasonló kínai termékek alacsonyabb minőségűek, és más alternatívák hiányoznak. Belgium és Olaszország hasonló mentességekért folyamodik.

Nehéz telefonhívás. Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken, külön-külön beszélt Azerbajdzsán elnökével és Örményország miniszterelnökével. Azerbajdzsán elnöke, Ilham Aliyev, azt mondta Blinkennek,hogy az amerikai intézkedések az örmények támogatásával kárt okoznak az amerikai-azerbajdzsáni kapcsolatokban. Azonban mindkét fél egyetértett abban,hogy az amerikai Külügyminisztérium helyettes államtitkára, James O’Brien,látogatást tesz Azerbajdzsán fővárosában, és Washington ígéretet tett arra,hogy feloldja az azerbajdzsáni tisztségviselők amerikai látogatásaira vonatkozótilalmat.

Irak védelmi minisztériuma közös dandárt hoz létre a kurd peshmerga erőkkel annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Állam feltámadását a régióban. Az új, 20. közös dandár tagjai december 2-ig érkeznek meg az észak-iraki kiképzőközpontokba.