Napi memó: azeri-örmény határvita, moszkvai nyereség a Houthi tevékenységből, hadgyakorlatok

3/12/2024
Gábor Horváth-Müller

Örményország és Azerbajdzsán vádaskodásokkal kereskednek egymás ellen az oktalanítási tárgyalások után a közös határ megállapítása érdekében. Az azerbajdzsáni miniszterelnök-helyettes hétvégén kijelentette, hogy Azerbajdzsán visszakéri az állítólagosan örmények által elfoglalt négy falut. Viszont Örményország azt vádolta Azerbajdzsánt, hogy 31 örmény falut tartanak megszállva, amit Baku tagadott. Eközben Azerbajdzsán hadserege az év első közös erők parancsnoksági és vezérstábgyakorlatát hajtotta végre a Nakhichevan exklávéjában, ami az ország többi részétől az örmény területek választanak el.

A Vörös-tengeren történt Houthi támadások növelik a vasúti áruszállítás iránti keresletet Oroszországban, állítja a Financial Times. December óta a vasúti áruszállításra benyújtott kérelmek száma 40 százalékkal nőtt a Russian Railwaysnél. Sok logisztikai cég kerüli az áruszállítást a Vörös-tengeren és a Suez-csatornán keresztül a hútai fenyegetés miatt.

Több orosz régió megállapodásokat kötött Moldova Gagauzia autonóm régiójával, jelentette az orosz Vedomosti üzleti napilap. A megállapodások azután jöttek létre, hogy Gagauzia vezetője, Evgenia Gutul találkozott a Krasznodar, Pskov és Penza régiók képviselőivel. Gutul tavaly Vladimir Putyinnal is találkozott.

Kasszim-Zsomart Tokajev kazah elnök hétfőn látogat Azerbajdzsánba. Az út előtt kiemelte a két ország közötti kapcsolatokat, mondván hogy a kereskedelmi forgalom 2020 óta ötszörösére nőtt, elérve az 529 millió dollárt. Emellett kiemelte az energia- és agrárkereskedelem partnerségüket, valamint a Közép-Korridor szállítási útvonal bővítését. Kapcsolódóan a kazah közlekedési miniszter azt mondta, hogy a szállítás 2023-ban 840 000 tonnával nőtt a korridoron, és januárban több mint megduplázódott, különösen a kínai konténerek szállításának emelkedésével.

Az iráni kormány 20 milliárd dollár értékű gáz szerződéseket ítélt oda négy iráni vállalatnak. A szerződéseket a PetroPars, OIEC, Khatam al-Anbiya és Mapna írta alá, a munkák az Irán gázmezőjénél, ami a világ gázkészleteinek 8 százalékát és Irán gázkészleteinek 50 százalékát tartalmazza. Teherán szerint a projekt 900 milliárd dollár bevételt hozhat.

Petr Pavel cseh elnök szerint a NATO erői támogató szolgáltatásokat végezhetnek Ukrajnában anélkül, hogy megsértenék a nemzetközi normákat. Emlékeztetett arra, hogy az oroszok Krímben történő annektálása után a NATO kiképzési missziót hajtott végre Ukrajnában, amelyben több mint 15 ország és 1000 személy vett részt. Megjegyzései egy cseh közszolgálati műsorban hangzottak el, miután múlt héten találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel, aki nemrégiben azt javasolta, hogy európai országok megbeszélték az ukrajnai csapatküldést.

Fehéroroszország katonai "teljes körű" harci készenlét ellenőrzést kezdett, a védelmi minisztérium szerint. Az gyakorlatok élő lőszerhasználatot és katonai felszerelések mozgatását foglalják magukban, ami akadályozhatja a közutakat.

India létrehoz egy légi folyosót Örményországba "stratégiai jelentőségű exportok" szállítására, állítja az indiai média. Már létrehoztak egy munkacsoportot a projekt működtetésének segítésére.

Forrás - GPF