Napi memó: bakui látogatás, mir fizetési rendszer kizárása, orosz gabona elleni intézkedés

3/19/2024
Gábor Horváth-Müller

Örményország 4 határ menti falut kell feladnia Azerbajdzsánnak egy újabb háború elkerülése érdekében - mondta az örmény miniszterelnök, Nikol Pashinyan, aki kedden látogatást tett a határvidéken. Pashinyan szerint az örmény kormány beleegyezett abba, hogy teljesen meghatározza a határt és visszaadja azokat a területeket, amelyeket nemzetközileg elismerten azerbajdzsáni területnek tartanak, de azóta az örmény ellenőrzés alatt állnak a Szovjetunió összeomlása óta. Ha ezt nem teszik meg, akkor újabb harcokkal kell számolniuk "a hét végére". A kijelentések érkeznek akkor, amikor a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg látogatást tesz Örményországban tárgyalásokra Pashinyannal és az örmény elnökkel.

Kapcsolódóan Stoltenberg hétfőn Azerbajdzsánban volt tárgyalásokra az új együttműködési megállapodásról. Stoltenberg szerint a dokumentum segíteni fog Azerbajdzsán hadseregét összehangolni a NATO szabványaival és más területeken fejleszteni a együttműködést, beleértve a katonai képzés területét is.

Az Európai Bizottság bevezet egy díjat Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonára a következő napokban - jelentette a Financial Times. A díj 95 euró lesz metrikus tonnánként a gabonafélékre, ezen felül pedig 50 százalékos tarifát vetnek ki a növényi olajokra és azok származékos termékeire. A gazdák tiltakoztak az importok és átjárhatóságok ellen az EU-n keresztül a két országból származó élelmiszerekre vonatkozóan. A lap szerint Oroszországból származó gabonaimport az Európai Unióba 2023-ban rekordmennyiségű, 4 millió tonna volt, ami kb. 1 százalékát teszi ki az EU gabonafogyasztásának.

Franciaország állítólag csatlakozott Lengyelország erőfeszítéseihez, hogy korlátozásokat vezessen be az ukrán agrárimportokra. Ez a változás akadályozhatja az Ukrajna uniós piacokhoz való vámmentes hozzáférésének meghosszabbításáról szóló tárgyalásokat még egy évvel - egy politikáról, amely a mezőgazdasági termékek unfair versenyét látják az ukrán termékekkel szemben. Az EU törvényhozói és tisztviselői kedden találkoznak, hogy megvitassák a intézkedést, miután az Európai Parlament múlt héten szavazott bizonyos ukrán importok korlátozására.

Az örmény bankok megállítják a Mir fizetési rendszer elfogadását Oroszországból március 30-án, Oroszország VTB Bank helyi leányvállalata szerint. Az intézkedés az Egyesült Államok szankciói után történik, amelyeket az Mir rendszer állami üzemeltetőjére hoztak létre februárban, az orosz Ukrajnába való inváziójának második évfordulóján. Az VTB Örményország továbbra is tervezi a Mir bankkártyák elfogadását. Közben Kuba turizmusminisztere azt mondta, hogy országa bővíteni fogja a Mir használatát, azáltal hogy kötelezővé teszi azok kártyáinak elfogadását az összes szigeten lévő létesítményben.

Japán központi bankja 17 év után először emelte meg kulcskamatát. A rövid távú kamatláb enyhén növekszik -0,1 százalékról 0-0,1 százalékos tartományba, véget vetve ezzel egy évek óta tartó monetáris ösztönző politikának. Annak ellenére, hogy a hírek megjelentek, a japán jen továbbra is csökkent az fontos 150 dolláros jelzésen túl, mivel a bank nem jelezte további kamatemeléseket.

Forrás - GPF