Napi memó: biztonsági kockázat Oroszországban, Izrael válaszcsapást mért Iránra

4/20/2024
Gábor Horváth-Müller

Izrael válaszul Irán április 14-i támadására péntek hajnalban légitámadást indított, melynek során az Iszfahán közelében található iráni légitámaszpontot érte. Bár az Iszfahán környékén több nukleáris létesítmény is található, az iráni média szerint azok épségben maradtak. Az iráni hatóságok és sajtó igyekeztek minimalizálni a támadás jelentőségét, kerülve Izrael közvetlen említését.

Oroszország biztonsági aggodalmak miatt húszhárom városban törölte a Május 9-i Győzelem napja parádét, köztük olyan régiókban találhatókat, amelyek közel esnek Ukrajnához. Azonban a parádé továbbra is megtartásra kerül a moszkvai Vörös téren.

Törökországból Izraelbe irányuló áruk szállítása 30 százalékkal csökkent azóta, hogy Ankara korlátozásokat vezetett be a gázai-övezeti hadműveletekre adott válaszként. Ugyanakkor Izrael is korlátozza a Törökországba irányuló hulladékfém exportját. Továbbá arról szólnak hírek, hogy tiltott termékek még mindig bejutnak harmadik feleken keresztül.

Az orosz exportban Afrika egyre fontosabb célponttá vált, miközben Észak- és Dél-Amerika részesedése csökkent. Az orosz export értéke Afrikába 43 százalékkal növekedett 2023-ban, míg az amerikai kontinensekre irányuló export csökkent.

India az első adag BrahMos szuperszonikus cirkáló rakétát szállította a Fülöp-szigetekre, ahol tervezik ezek elhelyezését a partvidéken.

Irak számos megállapodást kötött amerikai vállalatokkal a miniszterelnök washingtoni látogatása során, melyek az elektromos energia, olaj és gyógyszerek területét ölelik fel.

Irán, Irak és Szíria aláírták a terrorizmus elleni küzdelemről szóló megállapodást, amelyben minden ország igazságszolgáltatási tisztségviselői részt vettek.

Forrás - GPF