Napi memó: Helyi választások Törökországban, munkavállalók menekülnek Oroszországból.

4/2/2024
Gábor Horváth-Müller


A török fő ellenzéki párt vezet az ország három legnagyobb városában a városi választások eredményei alapján. Az Ankara Idők előzetes eredmények alapján arról számolt be, hogy a Köztársasági Néppárt 49 polgármesteri széket szerzett meg az ország 81 önkormányzatából, beleértve Isztambult, Ankarát és Izmir városát is. Az elnök, Recep Tayyip Erdogan elismerte, hogy az eredmények csalódást okoztak a Justus és Fejlődés Pártja számára. Eközben a török líra 0,2 százalékkal esett a hírekre.

Egyre több tádzsik migráns hagyja el Oroszországot a moszkvai Crocus City Hall közelében történt terrorista támadás után, tádzsik hatóságok szerint. Tádzsikisztán helyettes munkaügyi minisztere azt mondta, hogy jelentettek tádzsik állampolgárok zaklatását Oroszországban, és hogy a helyi Munkaügyi Minisztérium irodája fenyegető üzeneteket kapott. Az orosz Vedomosti napilap jelentése szerint az orosz hatóságok arról tárgyalnak, hogy létrehozzanak egy új osztályt, amely felelős lenne az interetnikus kapcsolatokért és a migrációs politikáért, és közvetlenül a köztársasági elnöknek jelentene.

Észak-Korea tervezi űrprogramjának bővítését, mondta Pak Kyong Su, a Nemzeti Űrtechnológiai Igazgatóság alelnöke hétfőn. Pak szerint Észak-Korea idén több felderítő műholdat indít majd, miután tavaly novemberben első kém műholdját a körbe. Hozzátette, hogy Phenjan különböző célokra tervezi felhasználni a műholdakat, beleértve a mezőgazdaságot, a földgazdálkodást és a katasztrófaelhárítást.

Az Egyesült Államok jelenleg nem tervezi a Nigériában még mindig tartózkodó 1100 amerikai katonát hazaszállítani, mondta Pat Ryder tábornok, a Pentagon szóvivője. Az állításokra reagált, amelyek szerint Nigéria katonai kormánya azt várja, hogy az Egyesült Államok benyújtson egy tervet arról, hogy hogyan vonja vissza katonáit az országból, miután a nigériai kormány márciusban felmondta a katonai egyezményt Washingtonnal. Ryder szerint a tárgyalások még mindig folyamatban vannak. Kapcsolódóan: Nigéria katonai vezetője múlt héten biztonsági együttműködést vitatott meg az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.

Szomália Puntland nevű félig autonóm régiója megvonta bizalmát a szövetségi kormánytól Mogadishuban, miután a szomáliai elnök elfogadta az új alkotmányt a hétvégén. Az új dokumentum növeli a végrehajtó hatalom jogosítványait, és lehetővé teszi az elnök számára, hogy kinevezze az ország miniszterelnéjét. A Somaliland nevű szakadár régió is elutasította a változásokat.

Moldova közös hadgyakorlatokat tart az Egyesült Államokkal és Romániával. A gyakorlatok április 19-ig tartanak, és azok azon az élesedő feszültségek közepette zajlanak, amelyek Moldova és Oroszország között alakultak ki.

Forrás - GPF