Napi memó: Izrael felkészíti csapatait

4/5/2024
Gábor Horváth-Müller

Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken, megerősítette az azerbajdzsáni elnöknek, Ilham Aliyevnek, hogy az április 5-én tervezett USA, EU és Örményország találkozó nem célozza Azerbajdzsánt, és Örményország gazdasági fejlődésére összpontosít majd - áll az azerbajdzsáni vezető sajtószolgálatának közleményében. Blinken a tisztázást követte el, miután Aliyev elárulta, hogy úgy véli, a találkozón a hivatalnokok Örményország katonai támogatásáról, közös katonai gyakorlatokról és katonai infrastruktúra létrehozásáról azerbajdzsáni határnál fognak tárgyalni. Beszélgetésük során Aliyev hangsúlyozta, hogy a feltételezés, miszerint Azerbajdzsán támadást indít Örményország ellen, alaptalan. Kapcsolódóan az azerbajdzsáni nagykövet azt mondta az azerbajdzsáni sajtóügynökségnek, hogy az országa szoros kapcsolatai Örményországgal nem csökkentik a kapcsolatát Bakuval.

Az izraeli hadsereg tartalékot hív be az Iránnal fokozódó feszültségek miatt az Izrael általi legutóbbi csapás után a damaszkuszi iráni nagykövetségre. Eközben Izrael készültségi gyakorlatokat hajtott végre szerdán, Haifában, miután a védelmi miniszter kijelentette: "Növeljük felkészültségünket."

Az EU több mint tizedét helyettesítette orosz folyékony földgáz importtal egy Reuters-jelentés szerint, annak ellenére, hogy igyekszik csökkenteni az orosz energiabeszerzéseket. Habár az oroszországi gázszállítások csökkentek 8,7 százalékra a háború Ukrajnában kezdete után az EU ellátásának 37 százalékáról, ez a százalék 15 százalékra emelkedett a folyékony földgáz import növekedése miatt. Valójában az orosz folyékony földgáz szállítások 37,7 százalékkal nőttek 2023-ban az 2021-hez képest. Spanyolország, amelynek néhány legnagyobb importterminálja van a blokkban, de korábban nem importált orosz gázvezetéken keresztül, a legnagyobb orosz ellátású tengeri újratermelővé vált.

Törökország Központi Választási Bizottsága visszaállította egy pro-kurd pártból származó újonnan megválasztott polgármesterségét, miután az alsóház megsemmisítette a választását, tüntetéseket váltva ki. Miután Abdullah Zeydan megnyerte a választást Van városában, egy regionális választási hatóság alkalmatlannak nyilvánította a hivatal betöltésére, és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának jelöltjével helyettesítette. A török hatóságok betiltották a tüntetéseket Van és a közeli Bitlis tartományokban április 3. és 17. között.

Úgy tűnik, hogy Indonézia, amely korábban azáltal egyensúlyozott a Nyugat és Kína között, az újonnan megválasztott elnöke, Prabowo Subianto alatt is folytatja ezt. Szerdán Prabowo, aki októberben veszi át az elnökséget, találkozott a japán miniszterelnökkel, Fumio Kishidával, és azt mondta, hogy a két ország megerősítené kapcsolataikat, és növelnék együttműködésüket több területen, beleértve a biztonságot, mezőgazdaságot és halászatot. Korábban ezen a héten Kínában is járt, ahol megbeszéléseket folytatott az államfővel, Hszi Csin-pinggel, és ígéretet tett arra, hogy biztosítja, hogy a kapcsolatok felfelé ívelő pályája folytatódik.

A Gázai háború óta munkaerőhiány miatt az izraeli vállalkozások indiai munkavállalókat kezdtek felvenni a palesztin munkavállalók helyettesítésére. Izrael újdelhi nagykövete korábban ezen a héten azt mondta, hogy több mint 60 indiai építőmunkás indul Izraelbe, az első csoport a két ország közötti új megállapodás értelmében.

Forrás - GPF