Napi memó: Izrael-Irán feszültség; Trump rendezvények; Ukrajna támogatás; India választások; Patanjali reklámfelháborodás

4/21/2024
Gábor Horváth-Müller

Izrael látszólagos csapása Irán ellen úgy tűnik, hogy arra volt kalibrálva, hogy csökkentse a nagy háború kockázatát, még akkor is, ha az, hogy egyáltalán megtörtént, megszegte azt a tabut, hogy közvetlen támadások történjenek, amikor Teherán néhány nappal korábban Izraelre támadt. Több forrás is hat rohanó napot írt le az erőfeszítésekről, hogy korlátozzák Izrael válaszát Irán első közvetlen támadására, figyelembe véve nem csak egy szélesebb regionális konfliktust, hanem az internacionális nyilvánosság Izrael melletti tartásának szükségességét a Gázában zajló háború és az elfoglalt Nyugat-palesztin területeken történő telepes erőszak idején.

Dél-Kaliforniai Egyetem törölte egy muszlim diák valediktori beszédét, aki szerint az őt elhallgattatják az Izrael elleni gyűlölet miatt. A Columbia Egyetem több mint 100, Izrael elleni háború ellen tüntetőt tartott, palesztinbarát tüntetőt tartott, és egy amerikai kongresszusi bizottság a Columbia elnökét vádolta meg, hogy nem védte meg a zsidó diákokat a kampuszon.

Donald Trump rendezvényei meghatározó jellemzői voltak elnöki kampányainak: egész napos látványosságok, amelyek ötvözik az evangéliumi újjászületés és a karnevál találkozását. Tim Reid és Nathan Layne elemzik, hogy ezek a gyűlések hogyan fejlődtek, miközben az egykori elnök második ciklusra törekszik a Fehér Házban. Christina Anagnostopoulos, Sofia Paredes és Seana Davis egy ilyen gyűlés dekonstrukcióját végzi el, Wisconsin Green Bay-ben, április elején.

Alexandra Ulmer és Jason Lange részletezik Trump erőfeszítéseit, hogy a pornósztárnak, Stormy Daniels-nek tett kifizetéseiről szóló perénél kicsiket és nagyobb támogatókat szorítsanak ki kampány pénzéért. Ez a történelmi per végül megkapta tizenkét esküdtjét, ezzel az utat nyitva a vádak és az ügyvédek nyitóbeszédei előtt. Az Manhattan-i bíróság épülete előtt egy ember felgyújtotta magát, és később sérüléseiben meghalt.

Lehet, hogy a kongresszus szavaz Ukrajna támogatásáról ezen a hétvégén. A 95 milliárd dolláros csomagot Ukrajnára, Izraelre és az Indiai-Óceániára szombaton szavazásra bocsátják a Házban. A törvényjavaslat tartalmazza még a megfagyott orosz vagyonok Ukrajnába történő átutalásának rendelkezését, szankciókat a Hamász és Irán ellen, és lépéseket, hogy a kínai ByteDance vállalatot arra kényszerítsék, hogy adja el a TikTokot, vagy szembesüljön egy amerikai tilalommal a platformon. Ha elfogadják, akkor a következő kérdés az lesz, hogy Mike Johnson házelnök megtartja-e gyeplőjét, ha a keményvonalasok a republikánus soraiban megpróbálják őt eltávolítani.

Százak új ukrán vállalkozásokat alapítottak fegyverek és katonai felszerelések gyártására, mióta Oroszország teljes körű inváziót indított, de néhányan küzdenek a termelés finanszírozásával. Mindannyian félnek attól, hogy célba kerülnek az Oroszország által folyamatosan növekvő rakétatámadásokban. Beszélve a hardverről, itt vannak a részletek azokról a orosz bombázó repülőgépekről, amelyeket Ukrajna azt állítja, hogy lelőtt.

Hindu büszkeség, Narendra Modi és az állások uralják India választásait. India közel 1 milliárd választópolgárának az első napjaiban szavazást tartottak többnapos választás keretében, mivel Modi harmadik ciklusára törekszik miniszterelnökként. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a BJP könnyen megnyeri a többséget, még akkor is, ha a választók aggódnak a munkanélküliség, az infláció és a vidéki nyomor miatt. Nézd meg fényképeinket az első szavazás napjáról. Olvass tovább jelentéseinket a Manipur állam szélsőséges erőszakok által sújtott északkeleti részéről és a Muzaffarnagar körzetből, a vallásilag megosztott Nyugat-Uttar Pradesh-ből.

A jóga guru és a nagyvállalkozó, Baba Ramdev bocsánatot kért az indiai Legfelsőbb Bíróságtól, amiért engedelmeskedett a rendelkezéseknek, hogy hagyjon fel azzal a hamis reklámokkal, amelyek szerint Patanjali márkájú ajurvédikus gyógyszerei képesek gyógyítani olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség. A bíróság elutasította a korábbi két hivatalos bocsánatkérést, és megdorgálta az egyik állami gyógyszerészeti felügyelőt azért, mert nem tett jogi lépéseket a cég ellen. Javaslom, hogy olvassátok el 2017-es különleges jelentésünket a Patanjali-ról, amelyben megtalálható Modi és a jógi fényképe szebb időkből.