Napi memó: Izrael lebombázott egy iráni konzulátust

4/3/2024
Gábor Horváth-Müller


Április 1-jén az izraeli légierő csapást mért egy damaszkuszi iráni konzulátusra, ahol az Iszlám Forradalmi Gárda katonai tanácsadói tartózkodtak, és állítólag Mohammad Reza Zahedi dandártábornok is életét vesztette az akcióban. Washington közölte Iránnal, hogy nem volt érintett az akcióban, sőt, előre sem tudott róla. Oroszország elítélte a támadást, és felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a provokatív katonai cselekményekkel Szíriában.

A Dmitrij Kaszatonov orosz haditengerészeti főnök Eritrea Massawa kikötőjébe érkezett, hogy találkozzon a kormány tisztviselőivel. Ez volt az első alkalom, hogy orosz hajó dokkolt Eritreában.

Belarusz katonai gyakorlatokat tart a Gomel régióban, hogy értékelje a területi erők készenlétét és javítsa a tartalékos tisztek képességeit. A gyakorlatok április 4-ig tartanak.

Az afgán tálibok csatornát építenek az Amu-Darja folyóból vett víz átirányítására, ami aggodalmat keltett Üzbegisztánban és Türkmenisztánban.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Prabowo Subianto indonéz elnök megbeszélést folytattak, melyben a tengeri együttműködés és a szegénység elleni küzdelem támogatását tárgyalták.

Kína készen áll a zöld energia és a fejlett gyártás terén való együttműködésre Franciaországgal.

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési igazgatósága támadást hajtott végre egy iráni Shahed drónokat összeszerelő üzem ellen Tatárföldön.

Forrás - GPF