Napi memó: Kaszpi tengeri mozgósítás, Nigériai elszakadás, Jogrendszeri együttműködés

12/8/2023
Gábor Horváth-Müller

 Forrás – GPF: Daily Memo

 

Irán a jelentések szerint három hajót telepített a Vörös-tengerbe - egy támogató hajót, egy átépített kötegelt szállítóhajót felderítési küldetésekhez és egy konténerhajót -, hogy újra ellássa a Húszi szövetségeseit Jemenben, és információval szolgáljon nekik az izraeli célpontokról. A hírek szerint a Húszi lázadók vasárnap ballisztikus rakétákkal támadtak három kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren. Washington és szövetségesei azt tervezik, hogy tengeri akciócsoportot hoznak létre a régió ellenőrzésére ésa kereskedelem védelmére - mondta az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan.

Niger katonai junta törölte két védelmi egyezményét az Európai Unióval, ez része a nyugati országoktól való eltávolodásának és Oroszország felé való elmozdulásának. Az érvénytelenített megállapodások közé tartozott egy misszió is, amely az afrikai ország belső biztonsági erőit erősítette volna. Oroszország helyettes védelmi minisztere vasárnap érkezett Nígerbe.

Oroszország a Kaszpi-tengerrel határos más négy állam külügyminisztereit fogadja (Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán és Türkmenisztán)tárgyalásokra a regionális kérdésekről és a együttműködésről. Irán azt szeretné, hogy a hangsúlyt a gazdasági együttműködés és kereskedelem előmozdítására helyezzék a Kaspiai államok között - mondta az iráni külügyminiszter, Hossein Amir-Abdollahian. Különféle, Irán elnöke csütörtökön látogatást tesz Moszkvában, ahol találkozik Oroszország elnökével, Vlagyimir Putyinnal.

Oroszország és Finnország, valamint Fehéroroszország és az EU közötti határozatok miatt Kazahsztán árut szállít Európába Türkmenisztán és Irán útján, ezt közölte a közlekedési miniszter helyettese.

Oroszország belügyminisztere, Vladimir Kolokoltsev találkozott Kína közrend védelmi miniszterével, Wang Xiaohonggal, a jogrendszer együttműködéséről szóló megbeszélésekre.