Napi memó: Kivonulnak az orosz békefenntartó erők Nagorno-Karabakh-ból

4/18/2024
Gábor Horváth-Müller

Franciaország visszahívta nagykövetét Azerbajdzsánból konzultációkra, miután Baku-t vádolta egyoldalú, a két ország közötti kapcsolatokat károsító lépésekkel. A francia Külügyminisztérium közleménye szerint Emmanuel Macron elnök, aki hangos támogatója volt Azerbajdzsán ellenségének, Örményországnak, válaszokat vár Baku-tól "szándékai" tekintetében. Erre reagálva Azerbajdzsán külügyminisztere azt vádolta Franciaországot, hogy rágalmazó kampányt folytat az országa ellen, és aláássa az Örményországgal való békefolyamatot.

Oroszország elkezdte visszavonni békefenntartóit a Hegyi-Karabahból, erről a Kreml szóvivője, Dmitry Peskov tájékoztatott. Az azeri média korábban beszámolt arról, hogy néhány orosz erő elhagyta pozícióit a régióban, amit egy örmény sajtóhír is megerősített. Az orosz békefenntartókat 2020 novemberében küldték a Hegyi-Karabahba, tervezett ötéves időtartamra. Azerbajdzsán tavaly visszafoglalta a régiót az örmény erőktől.

Kína kész arra, hogy több német árut engedjen be piacára, erről Li Qiang kínai miniszterelnök beszélt keddi tárgyalásain Berlin kancellárjával, Olaf Scholzzal Pekingben. Emellett arra szólította fel Berlint, hogy lazítsa exportkorlátozásait a kínai magas technológiájú berendezésekre, és biztosítson "tisztességes, átlátható és diszkriminációmentes" üzleti környezetet a Németországban működő kínai vállalatok számára.

Dong Jun kínai védelmi miniszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden videokonferenciát tartottak, az első ilyen tárgyalás 18 hónapja. Austin hangsúlyozta a hajózás szabadságának fontosságát, különösen a Dél-kínai-tengeren, és megerősítette az Egyesült Államok "Egy Kína" politikájához való kötelezettségét - közölte az amerikai védelmi minisztérium. Emellett Ukrajnát és Észak-Koreát is megvitatták.

Recep Tayyip Erdogan török elnök állítólag nem zárja ki az iraki Kurdisztán meglátogatását, része a tervezett április végi iraki útjának. Az út 2023 júliusában lett bejelentve, de az iraki Kurdisztánon keresztül történő olaj újrakiszállításának vitája miatt elhalasztották. Az iraki Kurdisztánba irányuló csővezetéken keresztüli kiszállításokat felfüggesztették, miután egy közvetítési döntés kimutatta, hogy a kereskedelem egyes részei megsértik a két ország közötti kétoldalú megállapodást. Kapcsolódóan, az Egyesült Államok és Irak tisztviselői megvitatták a kérdést egy washingtoni találkozón. Az iraki Kurdisztán képviselői is jelen voltak.

Litvánia újraindította az orosz gabona vásárlását februárban, hat hónapos szünet után, egy RIA Novosztyi jelentés szerint, amely az Eurostat adatokra hivatkozik. Litvánia 2023 májusában szüntette meg az orosz gabona importját. Lettország is növelte a bevitelt, amely februárban 10 millió eurót (10,6 millió dollárt) tett ki, szemben a hónappal korábbi 8,7 millió euróval. Ugyanez idő alatt az Európai Unió 167 millió euró értékben importált orosz műtrágyát februárban, ez 21 százalékos növekedés az előző hónaphoz képest, és a legmagasabb szint december 2022 óta.

Forrás - GPF