Napi memó: Kongó újratárgyalja a kínai egyezményt, Japán hadianyag exportja változik

3/16/2024
Gábor Horváth-Müller

Japánban változások várhatók, mivel az ország engedélyezi a következő generációs harci repülőgépek exportját, amelyeket együtt fejlesztenek Nagy-Britanniával és Olaszországgal. A két kormánypárt megállapodott abban, hogy enyhítik a szigorú védelmi felszerelés-transzfer szabályokat, és Japán miniszterelnöke ígéretet tett arra, hogy ezeket csak olyan országoknak értékesítik majd, amelyek védelmi felszerelési és technológiai átviteli megállapodást kötöttek velük.

Kongóban újratárgyalások történtek egy kínai vállalatokkal kötött bányászati megállapodásról, amelyet Kongó korábban túlságosan kedvezőtlennek tartott Peking számára. Az új feltételek szerint a kínai cégek hajlandóak voltak növelni befektetésüket Kongó infrastruktúrájában és emelni a Kongói kormány részesedését bizonyos projektekben.

Hezbollah vezetője biztosította az iráni tisztségviselőket, hogy ne avatkozzanak be a Hezbollah és Izrael közötti konfliktusba.

Az Egyesült Államok és Közép-Ázsia üzleti képviselői Almatyban tartottak konferenciát, amelynek célja a párbeszéd előmozdítása és a résztvevő országok közötti szorosabb együttműködés.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió tárgyalásokat folytatott Mongóliával egy ideiglenes kereskedelmi megállapodásról.

Kazahsztán tervezi tiltani a Kyrgyzstanból származó termékek értékesítését, aggodalmát a termékek biztonsága miatt fejezte ki. Mindkét ország tagja az Eurázsiai Gazdasági Uniónak.

Forrás - GPF