Napi memó: Lavrov megérkezik Pekingbe, volt Wagner harcosok csatlakoznak a csecsen egységhez.

4/10/2024
Gábor Horváth-Müller

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov hétfőn érkezett Kínába tárgyalásokra a kétoldalú kapcsolatokról, az ukrán helyzetről és az ázsiai-csendes-óceáni régióról. A látogatás azután történt, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen négy napos útját követően érkezett Kínába. Vasárnap tárgyalásokat folytatott Li Qiang kínai miniszterelnökkel, ahol aggodalmát fejezte ki, hogy Peking támogatja Moszkva hadi erőfeszítéseit Ukrajnában. A kínai külügyi szóvivő egy nappal későbbi sajtótájékoztatóján válaszul elmondta, hogy az országoknak nem kellene lejáratniuk a "normál állami kapcsolatokat" Kína és Oroszország között.

Yellen és Li megbeszéléseik során gazdasági kapcsolatokról is tárgyaltak. Li arra szólított fel mindkét fél részéről erősítse meg a kommunikációt, és figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne változtassa gazdasági és kereskedelmi kérdéseket politikai vagy biztonsági kérdésekké, a kínai állami média szerint. Yellen a közelmúltban elért előrehaladást dicsérte az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági párbeszédben, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem keresi a gazdasági leválasztást Kínától. Guangzhouban is tárgyalt He Lifeng kínai alelnökkel, aki súlyos aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok gazdasági és kereskedelmi korlátozásai miatt.

Kadyrov, a csecsen vezető elmondta a Telegram üzenetküldő alkalmazásban, hogy mintegy 3000 volt harcos a Wagner katonai szervezetből csatlakozik Csecsenország Akhmat különleges erőihez. A csapatba felvételt nyert az ex-Wagner parancsnok, Alekszandr Kuznyecov is.

Törökország külügyminisztériuma szélesebb külpolitikai napirendet folytatva sorozatot indított reformokat. A változások részeként a minisztérium létrehozott egy Közép-Ázsiai és a Türk Nyelvű Államok Főigazgatóságot, amely a türk nyelvet beszélő államokkal való kapcsolatok fejlesztését tűzte ki célul, valamint külön főigazgatóságot hozott létre Irán és Irak számára, amelyek korábban a Dél-Ázsiai egység részét képezték.

Az RIA Novosti jelentése szerint Oroszország öt legfontosabb kereskedelmi partnere között már nem szerepelnek nyugati országok, miután Németország 2023-ban lekerült a listáról. Kína, India, Törökország, Fehéroroszország és Kazahsztán teszik ki Oroszország külföldi kereskedelmének legnagyobb részét, bár Németország még mindig a legjobb tíz közé került. Az orosz teljes külkereskedelmi forgalom 51 százaléka tavaly ázsiai országokból, 23 százaléka európai országokból, és 11 százaléka a Közel-Keletről származott.

A francia külügyminiszter, Stephane Sejourne hétvégén Kenyába érkezett. Találkozott kenya-i kollégájával, mielőtt Ruandába ment volna, hogy részt vegyen a ruandai népirtás 30. évfordulójának megemlékezésén. Franciaország sokszínűsíteni szeretné partnerségeit a kontinensen, elkerülve azokat az ex-frankofón gyarmatokat, ahol Oroszország és Kína kihasználja az anti-francia érzelmeket.

Az orosz katonaság parancsnoki gyakorlatokat hajtott végre több mint 3000 katonával és mintegy 300 felszereléssel. A Északi Flotta Ka-27 helikoptereinek legénységét is kiképezték a Barents-tengeri harci kiképzőterületeken. A múlt héten két orosz fregatt, fegyveres irányító eszközökkel, gyakorlatokat tartott a Barents-tengeren.

Az iráni külügyminiszter, Hossein Amir-Abdollahian Ománban találkozott a jemeni húszi képviselőjével, hogy megbeszéljék a kétoldalú kapcsolatokat, valamint a régiós és nemzetközi kérdéseket, ideértve a húszik által végrehajtott támadásokat a Vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen. A húszik állítólag közölték Teheránnal, hogy 400 000 harcos kész támogatni Iránt, ha regionális háború tör ki Izraellel.

India állami tulajdonú hajógyára, a Cochin Shipyard megállapodást kötött az Amerikai Haditengerészettel, amely lehetővé teszi az indiai-óceáni flotta hajóinak javítását a cég létesítményeiben. Az egyezmény tiltakozásokat váltott ki az India Kommunista Párt részéről, az ország semlegességi politikájának és a nemzetközi feszültségekkel való kapcsolatának aggálya miatt.