Napi memó: örmény határvédelem felszámolása, kínai orosz együttműködés

3/8/2024
Gábor Horváth-Müller

Örményország kérte Oroszországot, hogy vonja vissza határvédelmi erőit Jereván fő nemzetközi repülőteréről, amit az örmény Biztonsági Tanács titkára jelentett be szerdán. Hozzátette, hogy az örmény csapatoknak kellene őrizniük a repülőteret. Oroszország felsőházi alelnöke aggodalmát fejezte ki a döntés miatt, mondván, hogy "Senki más, csak Oroszország fogja védeni Örményországot." Ezután történt, hogy Örményország bejelentette, kivonul a Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből a két ország közötti romló kapcsolatok miatt. Eközben Örményország védelmi minisztere Teheránba érkezett tárgyalásokra az iráni kollégájával. Teherán aggodalmát fejezte ki Örményország területi integritása miatt a szomszédos Azerbajdzsánnal fennálló feszültségek miatt.

Orosz elnök, Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította Moldova autonóm régióját, Gagauziát egy találkozón a régió vezetőjével, Evghenia Gutullal. Orosz média szerint Gutul elmondta Putyinnak, hogy a kisinyovi kormány lassan megfosztja a polgárokat jogaitól és a régió kormányától a hatalmától. Gutul más magas rangú tisztviselőkkel is találkozott Oroszországban. Korábban Törökországhoz fordult segítségért.

A kínai külügyminiszter, Wang Yi dicsérte Kína együttműködését Oroszországgal és bírálta az Egyesült Államokat, amiért rossz képet fest Pekingről egy éves Nemzeti Népi Kongresszus sajtótájékoztatóján. Wang szerint Washington tévesen ítéli meg Kínát, ami elszalasztott lehetőségekhez vezet. Bejelentette egy Afrikával való együttműködési fórum megrendezését Pekingben ősszel.

Az Európai Bizottság figyelmeztet a tagállamok közötti vízforrások miatti konfliktus lehetőségére, a Politico szerint. Egy bizalmas dokumentum arra kéri a tagokat, hogy gyorsítsák fel a klímaváltozás elleni intézkedéseket, mondván a jövőbeli vízhiány minden életaspektust érinthet a blokkban.

Egy kínai cég, a Shenzhen Neptune Logistics új árufuvarozási projekteket tervez indítani Üzbegisztánban. Többek között 10-15 millió dollárt tervez befektetni egy közlekedési és logisztikai központ építésébe a közép-ázsiai országban.

Forrás - GPF