Napi memó: orosz csapások, török meglepetés

3/23/2024
Gábor Horváth-Müller

Az oroszországi csapásokkal kapcsolatban Ukrajna energetikai minisztere elmondta, hogy tegnap éjjel Oroszország a legnagyobb támadást hajtotta végre Ukrajna energetikai infrastruktúrájára az elmúlt hónapokban. Az ország teljes területén sérült az energia létesítmények és átviteli rendszerek az ütések következtében. Az állami tulajdonú Ukrhydroenergo szerint a Dnipro vízerőmű, amely az óriási Zaporizhzhia Nukleáris Erőművet látja el árammal, tűz alá került. Egy lokomotívgyár és két hőerőmű Kharkivban szintén találatot kapott, feketeáramszüneteket okozva. Közben a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov először jelentette ki, hogy az oroszok "háború állapotában" vannak Ukrajnával, és a Nyugatot hibáztatta a konfliktus eddig eljutott pontjáért. Később tisztázta, hogy jogilag az orosz állam továbbra is "különleges katonai műveletként" kezeli a konfliktust.

Burkina Faso felfüggesztette a tavaly odaítélt jövedelmező bányászati engedélyeket a török Afro Turk vállalatnak. Az ország szerint az Inata aranybánya és Tambao mangánbánya engedélyeit visszavonták a cég által nem fizetett díjak miatt. A cég emellett megállapodott abban, hogy segít az biztonsági erők bázisainak felépítésében a bányászati területek körül. Kapcsolódóan Kína haditechnikai eszközöket adományozott Burkina Faso hadseregének, amelyet egy katonai junta irányít, a szélsőséges csoportok elleni küzdelem érdekében. Kína növelni kívánja bányászati jelenlétét olyan régiók országaiban, amelyek korábban Franciaországgal voltak szoros kapcsolatban, de most Oroszországhoz fordultak.

Törökország központi bankja 45 százalékról 50 százalékra emelte az alapkamatot a robbanásszerűen növekvő infláció miatt. Az éves fogyasztói árak inflációja februárban 67 százalékra ugrott. A lépés sokakat meglepett, miután a bank korábban jelezte, hogy befejezte a kamatemeléseket. Közben Törökország és a Perzsa-öböl Együttműködési Tanács tagjai csütörtökön egy megállapodást írtak alá a szabadkereskedelmi egyezmény tárgyalásainak megkezdéséről.

Ausztrália 4,6 milliárd ausztrál dollárt (3 milliárd dollárt) fog befektetni az Egyesült Királyság vállalataiba, amelyek részt vesznek nukleáris meghajtású tengeralattjárók előállításában, közölték pénteken tisztviselők. Az befektetés növelni fogja a kapacitást a Rolls-Royce gyárban Derbyben, Egyesült Királyságban, ahol az új tengeralattjárók nukleáris meghajtási rendszerei épülnek majd, amelyeket Canberra tervez megvásárolni. A brit BAE Systems tervezi magukat a tengeralattjárókat Adelaide-ben, Ausztráliában építeni.

Egy észak-koreai küldöttség csütörtökön megérkezett Pekingbe, mint része egy három országos körútnak, amely magában foglalja még Vietnámot és Laoszt. Az út az észak-koreai látszólagos újraengedélyezésével jön a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége országaival való kapcsolatokban.

Forrás - GPF