Napi memó: Szomália kiutasította az etióp nagykövetet Mogadishuból, orosz-török kereskedelmi válság

4/6/2024
Gábor Horváth-Müller

Az orosz-török kereskedelem, amely kulcsfontosságú ellátó a szankciók sújtotta moszkvai kormánynak, megakadt a nyugati szankciók szigorítása miatt, egy Bloomberg jelentés szerint. A Török Gépgyártók Szövetségének vezetője szerint a török gépipari export 1 milliárd dollárral csökkenhet idén azoknak a szigorításoknak köszönhetően, amelyek a lehetséges katonai felhasználásra szánt áruk értékesítését korlátozzák Oroszországba. A gépi eszközök, szivattyúk és elektromos motorok a legnagyobb visszaesést tapasztalták. A török Kereskedelmi Minisztérium múlt hónapban azt jelentette, hogy az oroszországi export februárban 33 százalékkal csökkent az előző évhez képest, míg az import Oroszországból 36,65 százalékkal esett vissza.

Szomália kiutasította az etióp nagykövetet Mogadishuból, és bezárt két etióp konzulátust az országban, miután Addisz-Abeba szerdán fogadta a Puntland félig autonóm szomáliai régiójának tisztviselőit. Puntland korábban ezen a héten bejelentette, hogy nem ismeri el tovább Mogadishu hatóságait. A két ország közötti feszültségek azóta fokozódtak, hogy Etiópia januárban megállapodást kötött Somaliland független régiójával, amely hozzáférést biztosít a régió Vörös-tengeri kikötőjéhez.

Az orosz Vasutak (JSC Russian Railways) szerint az idei év első negyedévében 44 százalékkal nőtt az áruszállítás Kínából az Európai Unióba Oroszországon keresztül éves összehasonlításban, annak ellenére, hogy nyugati szankciók vannak érvényben. Az emelkedés egy részének az oka az volt, hogy a Houthi támadások miatt a kereskedelmi hajózás alternatív útvonalakat keresett a Vörös-tengeren. Az áruszállítás Oroszországon keresztül várhatóan a második negyedévben 30-40 százalékkal nő.

A kínai külügyminiszter, Wang Yi csütörtökön tárgyalt dél-kínai vietnami kollégájával, Bui Thanh Sonnal. A kínai állami média szerint Wang folytatni kérte a magas szintű stratégiai kommunikációt és kibővített együttműködést a kereskedelem és beruházások területén, a digitális gazdaságban, a zöld fejlesztésben, az új energiában és a kulcsfontosságú ásványi anyagokban. Bui részéről Vietnam kész arra, hogy fokozza a koordinációt és kezelje a különbségeit Kínával.

Egy USA-Kína kereskedelmi kapcsolatokkal foglalkozó munkacsoport tartotta meg első miniszteri szintű találkozóját Washingtonban. A kínai küldöttség azt mondta, hogy Peking hajlandó erősíteni a együttműködést, de aggályokat fejezett ki az amerikai vámtarifák és más kereskedelmi korlátozások miatt.

Forrás - GPF