Oroszország szerint a pápa felhívása az ukrajnai háborúval kapcsolatban a Nyugathoz szól

3/11/2024
Miklós Bubrik

Ferenc pápa kijelentése az ukrajnai konfliktus kapcsán jelentős figyelmet kapott nemzetközi szinten. A pápa abban az ügyben szólalt fel, hogy tárgyaljanak a háború befejezéséről, és Ukrajnának jogában áll megtenni a szükséges lépéseket a béke elérése érdekében. Oroszország szerint a pápa ezt a felhívást a nyugati nagyhatalmakhoz intézte, azt állítva, hogy a Nyugat Oroszország gyengítésére törekszik az ukrajnai konfliktus kihasználásával. Ezzel szemben Ukrajna és szövetségesei azt hangsúlyozzák, hogy az ukrajnai népnek joga van a béke és a biztonság megteremtéséhez, és minden lépést megtesznek az orosz invázió ellen.

Oroszország részéről azt állítják, hogy nem akadályozták meg a tárgyalásokat, de úgy vélik, hogy a helyzet zsákutcába jutott, és a Nyugat próbálja Ukrajnát használni Oroszország gyengítésére. Ez részben azért merült fel, mert a nyugati hatalmak többféle módon támogatta Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, például fegyverekkel és pénzügyi segítséggel.

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij határozottan visszautasította a pápa felhívását, kijelentve, hogy Ukrajna soha nem fog kapitulálni az orosz agresszió előtt. Ő és külügyminisztere is hangsúlyozták, hogy a béke elérése érdekében valódi tárgyalásokra van szükség, amelyekben Oroszország is részt vesz, és nem virtuális közvetítésre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a konfliktust az orosz civilizáció és a Nyugat közötti egzisztenciális csatának nevezi, ahol Oroszországot próbálják megalázni és alárendelni a nyugati társadalom normáinak. Ez a narratíva az orosz nép egy részében erős támogatást élvez, különösen azok körében, akik úgy vélik, hogy Oroszországot a hidegháború után folyamatosan próbálják megalázni és elnyomni a Nyugattal szemben.

Mindezek fényében az ukrajnai konfliktus nem csupán egy regionális összecsapás, hanem egy globális geopolitikai csata része is, amely sokkal többet jelent a résztvevők számára, mint pusztán egy területi vita.

Reuters

Borítókép - Americamagazine