Putyin növeli a háborús gazdaságot, viszont minden más gazdasági mutató "elveszett évtized"-be merült

3/14/2024
Miklós Bubrik

Putyin, amikor 2018-ban újraválasztásra indult, döntő áttörést ígért az életszínvonal terén. Hat évvel később, a legutóbbi beszédében, újrahasznosította ezeket az ígéreteket új határidőkkel. Bár Oroszország gazdasága nőtt tavaly, más adatok borúsabb képet festenek. A háború-központú gazdaság munkaerőhiánnyal, népességfogyással, alacsony termelékenységgel és beruházásokkal küzd.

Az ígért életszínvonal javulás nem valósult meg. Igaz, a reáljövedelmek 7,6%-kal nőttek azóta, még mindig alacsonyabbak, mint 2013-ban. Ez azt jelenti, hogy az átlagos orosz polgárok nem érzik a gazdasági javulást a mindennapi életükben.

A helyzetet tovább súlyosbítja az infláció és a magas kamatlábak. Az infláció az elmúlt években jóval a jegybanki cél fölé emelkedett, és bár 2023-ban enyhült, még mindig magas maradt. Ez azt jelenti, hogy az átlagos orosz állampolgár kevésbé érzi, hogy nő a jövedelme, mivel az infláció miatt a költségek is emelkednek.

Az emberek egy jelentős része továbbra sem engedheti meg magának a megfelelő élelmiszert és ruházatot. A közelmúltban például a tojás árának emelkedése komoly problémákat okozott, és Putyint arra kényszerítette, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen a helyzet miatt. Az átlagos orosz polgárok számára ezek a gazdasági kihívások jelentős nehézségeket okoznak, és felvetik a kérdést, hogy Putyin ígéretei valóban valóságosak-e.

Reuters

Borítókép - Mandiner