"Teaparti" és az amerikai külpolitika

3/11/2024
Gábor Horváth-Müller

Az egykori amerikai elnök, Donald Trump, számos előválasztási versenyt megnyerve, látszólag biztosította helyét a Republikánus Párt elnökjelöltjeként a közelgő elnökválasztásra. Győzelmei megerősítik befolyását a GOP-ban, mivel a republikánus törvényhozók szorosan követik őt bevándorlásügyben, kereskedelemügyben és Ukrajnával kapcsolatos segítségnyújtásban.

Azonban a jelenlegi antitestablisszemlélet a Republikánus Pártban való gyökerét a Tea Party mozgalom megjelenéséhez vezethető vissza 2009-ben. A kormány és az elit intézmények iránti bizalomhiányra jellemző mozgalom az amerikai jobboldal radikalizációjának egy új korszakát jelentette a GOP számára. Ez a mozgalom, amelyet gyakran "Jacksonianizmusnak" neveznek, Andrew Jackson elnök nevéhez kapcsolódik, és hangsúlyozza a nacionalista ötleteket és az Amerika képességébe vetett kételyt a liberalizmus világrendjének megteremtésében az amerikai külpolitikában.

Walter Russell Mead elemzése szerint bár a Tea Party mozgalom maga lehet, hogy fejlődik vagy eltűnik, az alatta megbúvó populista energia továbbra is fennmarad, különösen társadalmi és gazdasági válságok idején. Jóslata szerint, ha a Tea Party hanyatlik, más formái a populista tiltakozásnak fognak felbukkanni, és ez folyamatos kihívást jelent majd az amerikai kormányzatoknak a belföldi és nemzetközi politika navigálásában.

Forrás - Foreign Affairs