Vlagyimir Putyin elnök figyelmeztette a Nyugatot: kész az atomháborúra

3/13/2024
Miklós Bubrik

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán figyelmeztette a Nyugatot, hogy Oroszország készen áll az atomháborúra, sőt, be is vetheti a nukleáris fegyvereket, ha az Egyesült Államok csapatokat küld Ukrajnába - írja a Reuters.

Putyin nyilatkozatai a március 15-17-i orosz választások előtt hangzottak el, amelyek valószínűleg további hat évet biztosítanak hatalmának. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy az atomháborús forgatókönyv nem sürgős, és az oroszok nem készülnek nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában.

Az elnök azt is közölte, hogy az Egyesült Államoknak értenie kell, hogy Oroszország az amerikai csapatok esetleges Ukrajnába telepítését beavatkozásnak fogja tekinteni. Putyin hangsúlyozta, hogy bár nem lát minden helyzetben nukleáris konfrontációt, az ország kész az ilyen eseményekre:

"[Az Egyesült Államokban] elegendő szakember van az orosz-amerikai kapcsolatok és a stratégiai visszafogás területén, ezért nem hiszem, hogy itt minden a [nukleáris konfrontáció] irányába rohan, de készen állunk erre. A fegyverek azért léteznek, hogy használni lehessen őket."

Az orosz elnök figyelmeztetése egyidejű az ukrajnai helyzet tárgyalásaival, amelyek az európai biztonság új elrendezésének részét képezik a hidegháború utáni időszakban. Az Egyesült Államok álláspontja szerint Putyin nem hajlandó komoly tárgyalásokat folytatni Ukrajnával.

Az ukrajnai konfliktus a hidegháború óta a legmélyebb válságot idézte elő az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatokban. Putyin többször is figyelmeztette a Nyugatot, hogy a csapatok Ukrajnába küldése atomháborút kockáztat. Putyin 2022 februárjában jelentős csapatmozgásokat kezdeményezett Ukrajnában, ami teljes körű háborút robbantott ki a kelet-ukrajnai konfliktus nyolc éves időszaka után az ukrán erők és az oroszbarát ukránok és megbízottak között.

Az amerikai választások évében a nyugati nagyhatalmak arra törekszenek, hogy támogatást nyújtsanak Kijevnek az orosz ellenségeskedéssel szemben. Oroszország jelenleg Ukrajna területének nagy részét ellenőrzi, és jelentős fegyverzetátalakítást végez, míg a Nyugat és Ukrajna sokkal lassabban halad ezen a téren. Az ukrán kormány azon állásponton van, hogy meg kell védenie magát egy birodalmi jellegű agresszió ellen, amely az ukrán identitás megsemmisítését célozza. Oroszország viszont azt állítja, hogy az általa ellenőrzött területek Oroszországhoz tartoznak.

Putyin többször nyilvánosan figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne provokálják ki a nagyobb beavatkozást Ukrajnában, ami a Kreml szerint világháborúhoz vezethet.

A CNN arról számolt be, hogy Joe Biden kormánya 2022-ben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország taktikai vagy harctéri nukleáris fegyvereket alkalmazhat Ukrajnában. Putyin (akkor) kijelentette, hogy soha nem érezte szükségét nukleáris fegyverek bevetésének Ukrajnában.

Borítókép - CNN