Összes hír

A német „AfD” jobboldali frakciót alapít az Európai Parlamentben

Szerző: | júl 11, 2024

Az AfD hét másik uniós ország szélsőjobboldali pártjával együtt szerdán új frakciót alapított az Európai Parlamentben: A szuverén nemzetek Európája címmel. Ezek olyan kis pártok, amelyek szélsőségesen nacionalista, euró- és NATO-szkeptikus, EU-ellenes, részben oroszbarát, sőt a lengyel Konfederacja esetében antiszemita álláspontokat képviselnek. Az EP-képviselők száma kezdetben 25 lesz, közülük 14-en az AfD-hez tartoznak, a többi 11 képviselő Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról, Bulgáriából, Litvániából és Franciaországból érkezik. Az Európai Parlamentben egy képviselőcsoportnak a tagállamok legalább egynegyedéből legalább 23 képviselőből kell állnia. Az uniós parlamenti frakciótagság a parlamenti vitákban felszólalási időt és a szakbizottságokban való helyet biztosít az AfD-nek, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal a szélsőjobboldaliak közé sorol. Minden parlamenti frakció további munkatársakat is felvehet, és a parlamenti pénztár terhére irodai és utazási költségekre tarthat igényt.

Forrás – zdf

További hírek

Meddig számít húsnak a hús?

A laboratóriumban előállított hús az EU-ban komoly vitákat vált ki, mivel a hagyományos gazdák fenyegetést látnak benne, amit tovább fokoz, hogy az olasz Coldiretti szakszervezet és a mezőgazdasági miniszter ellenállása mellett Olaszország betiltotta a gyártását, miközben még az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jóváhagyására vár.

Kína veszélyes nukleáris törekvései

Az USA-nak diplomáciai nyomást kell gyakorolnia Kínára a nukleáris fegyverek Dél-Koreával és Japánnal való megosztásának fenyegetésével, hogy fegyverellenőrzési tárgyalásokra kényszerítse, ezzel megakadályozva a regionális fegyverkezési versenyt és stabilizálva kelet-ázsiai régiót.