Összes cikk

Bevándorlás az Európai Unióba – A keleti útvonal

Szerző: | júl 8, 2024 | 2024/1, Cikk

Az Európai Unióba legnagyobb számban a Balkán-félsziget felől és a Földközi tengeren átkelve érkeznek a bevándorlók, így hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy keletről is érkeznek mind legálisan, mind illegálisan az Unió területére. Bár a keleti bevándorlás döntő mértékben legális módon történik, külön érdekes mind tágabb hazánk, Európa, mind szűkebb hazánk, Magyarország számára megfigyelni mikor, hogyan és mi miatt érkeznek nagyobb hullámok nyugat irányába és ez milyen kockázatokkal járhat. Mennyire vagyunk felkészülve a hirtelen érkező menekülthullámokra jelenleg és mit tanultunk 2015-ből?

Mennyien érkeznek keletről?

Mint ahogy az a mellékelt ábrán is látszik, az illegális bevándorlás mértéke elenyésző a többi útvonalon érkezőkkel szemben, gyakran még csak fel sem tüntetik a térképen önálló útvonalként. A határátlépők száma csupán évi átlagosan 1000 fő körül mozog, ezt a hosszú, veszélyes és jól őrzött útvonalat csak kevesen választják.

1. ábra: Az illegális bevándorlás útvonalai 2014-ben

Forrás: Geography in the news. (2023. 03. 29.) Asylum Seekers and Refugees

https://www.geographyinthenews.org.uk/media/2375/illegal_border_crossing_sea_land-map.png?width=782px&height=544px

A bevándorlás mértéke

Mivel keletről nem volt túl jelentős a migrációs nyomás az EU-n és így aztán kevés figyelmet és aránylag gyenge védelmet kapott ez a határszakasz. Egyedül 2021-ben volt egy jelentősebb kiugrás az adatokban, melyről azonban még később szó esik. A létszám gyakran változik, illetve országonként mást mondanak, de az biztosan állíthatjuk, hogy a statisztikai hibahatáron belül is lehetne a szám. Egy példával élve 2021-ben csak Ukrajnából 875.783 személy kapott tartózkodási engedélyt. 2022-ben az ENSZ adatai alapján már 7,5 millió ember lépte át a határt Ukrajnából, melyből hozzávetőlegesen 4,8 millióan maradtak is az Unió területén.

2. ábra: Illegális határátlépések száma a Kelet Európai szárazföldi határon

Forrás: Frontex (2023. 03. 29.) Migratory Routes

https://frontex.europa.eu/assets/Migratory_routes/2022/April_2022/Eastern-Borders-Route.png

Az EU álláspontja

Az EU erőforrásait és idejét főként a nyugat-balkáni és középső tengeri útvonalakra fordította, így aztán nem volt külön egységes hozzáállás a keleti útvonal felé. Így aztán itt is sokáig az EU migrációs stratégiája, majd 2020-tól az új migrációs és menekültügyi paktum elfogadása után ez volt a mérvadó. Az orosz és fehérorosz közreműködést bár szóvá tették a döntéshozók, de még az ellenintézkedések meghozása előtt véget ért a válsághelyzet. Az EU ugyanakkor alapvetően túlzónak tartotta a lengyel intézkedéseket és kérte a rendőri túlkapások elkerülését is. A lassú reakcióidő és a belső széthúzás értékes információkkal szolgálhatott az oroszoknak a reakcióképességről és a várható ellenintézkedésekről egyaránt.

Az EU keleti szomszédjainak álláspontja a helyzetről

Az EU keleti szomszédjai, így Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna szigorú határellenőrzést tartott életben, bár a helyi konfliktusok miatt nem igazán elmondható, hogy sokan szerettek volna bevándorolni, a fekete kereskedelem, azon belül is az illegális fegyver- és kábítószerkereskedelem mértékének csökkentése érdekében kellett az erős határőrség. Ezek az országok többször is hangoztatták szerepüket az EU határainak védelmében, bár célzott hozzájárulásuk elenyésző.

A lengyel-fehérorosz menekültválság kialakulása és következményei

A lengyel-fehérorosz menekültválság 2021 nyarán tört ki, miután Alexander Lukasenka az általuk feltartóztatott migránsok elengedésével fenyegetőzött válaszul a nyugati szankciókra. A fenyegetést hamarosan meg is valósította, felrúgta az EU-val kötött menekültügyi egyezményt és szabadjára engedte az országban lévő migránsokat.

A válság fokozására Fehéroroszország még fogadott is migránsokat Oroszországból, illetve más országokból és a hatóságok támogatásával busszal, fegyveres őrizettel szállították őket egészen Lengyelország és Fehéroroszország határáig. A hirtelen jött menekülthullámra az EU nem volt felkészülve, így Lengyelország elrendelte a szükségállapotot és kivezényelte a hadsereget a határra több más nyugati ország tiltakozása ellenére. Bár a lengyel intézkedések hatékonyak voltak, így is lehet látni az ugrást a határátlépők számában hasonlóképp, mint a 2008-as orosz-grúz háború vagy a 2015-ös kelet-ukrajnai harcok környékén.

A menekültkrízis híre bejárta a nemzetközi és a hazai sajtót és hírértékben vetekedett az orosz csapatmozgásokéval, azonban a legtöbb médium nem hozta összefüggésbe a két eseményt.

A hír természetesen az orosz és fehérorosz sajtóban is jelen volt, sőt, sokkal többet foglalkoztak vele. A BeLTA (Fehéroroszország) és a TASS (Oroszország) állami médiumok több száz cikket jelentettek meg online és offline, melyben hangsúlyoztak a menekülteknek nyújtott támogatásuk és elítélték a lengyelek és az EU agresszív fellépését a határon táborozó tömegek ellen. Még állítólagos lengyel dezertőröket is meginterjúvoltak, akik lengyelek által elkövetett tömeggyilkosságokról számoltak be. A folyamat következményeképp a világ figyelme megoszlott, az „Államunió” (Union State – Oroszország és Fehéroroszország) pedig remek propagandaalapanyagot szerzett magának, mellyel lakosságát legalább kis mértékben a nyugat ellen fordíthatja.

Konklúzió

Az Európai Unió határvédelme felkészületlen nagyobb tömegek megállítására és azonosítására. A menekülttáborok kapacitása és a szolgáltatórendszer elégtelen. A migráció fegyverként való alkalmazásának több esete is volt a történelem folyamán, azonban geopolitikai értelmezésben ez talán a 21. század legjelentősebb esete a kontinensen. A migráció a keleti útvonalon bár nem jelentős számok tekintetében, azonban elhanyagoltsága miatt potenciálisan hozzájárult az orosz-ukrán háború kitöréséhez, hiszen felbecsülhetetlen figyelmet, időt és energiát vett el az EU és a NATO tagállamaitól, hogy megkíséreljék megelőzni a konfliktust.

Források:

  • Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20170629STO78630/menekultugy-es-migracio-az-eu-ban-tenyek-es-szamok

  • Migration flows: Eastern, Central and Western routes

https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/migration-flows-to-europe/

  • Migratory Routes

https://frontex.europa.eu/we-know/migratory-routes/eastern-borders-route/

  • Europe’s Eastern Border Route – ‘Irregular’ routes to Europe

https://www.refugease.org/blog/europes-eastern-border-route

  • Statistics on migration to Europe

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/statistics-migration-europe_en

  • UNHCR updates Ukraine refugee data, reflecting recent movements

https://www.unhcr.org/news/press/2022/6/62a0c6d34/unhcr-updates-ukraine-refugee-data-reflecting-recent-movements.html

  • Bevándorlási politika

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/hu/sheet/152/immigration-policy

  • Migrációs és menekültügyi paktum

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/promoting-our-european-way-life/new-pact-migration-and-asylum_hu

  • Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok

https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20170629STO78630/menekultugy-es-migracio-az-eu-ban-tenyek-es-szamok

  • Migration flows: Eastern, Central and Western routes

https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/migration-flows-to-europe/

További cikkek

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.