Megjelent cikkek

A NATO új ukrajnai képviselője

Patrick Turnert a napokban nevezték ki a NATO ukrajnai missziójának vezetőjévé, hivatalának betöltését szeptemberben fogja elkezdeni. A NATO új ukrajnai képviselője jelentős tapasztalatokkal bír a nemzetközi biztonság és védelmi politika terén. A cikk további részében bemutatom Turner karrierjének, oktatásának és szakmai tevékenységeinek részleteit.

A NATO csúcstalálkozótól

2024 július 9. és 11. között tartják a NATO katonai szövetség idei évi csúcstalálkozóját. A NATO ebben az évben ünnepli fennállásának a 75. évfordulóját. A védelmi szövetség 1949-ben alakult meg a kollektív védelem biztosítása érdekében.

Bevándorlás az Európai Unióba – A keleti útvonal

Az Európai Unióba legnagyobb számban a Balkán-félsziget felől és a Földközi tengeren átkelve érkeznek a bevándorlók, így hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy keletről is érkeznek mind legálisan, mind illegálisan az Unió területére. Bár a keleti bevándorlás döntő mértékben legális módon történik, külön érdekes mind tágabb hazánk, Európa, mind szűkebb hazánk, Magyarország számára megfigyelni mikor, hogyan és mi miatt érkeznek nagyobb hullámok nyugat irányába és ez milyen kockázatokkal járhat. Mennyire vagyunk felkészülve a hirtelen érkező menekülthullámokra jelenleg és mit tanultunk 2015-ből?

Mit jelent a NATO a modern világunknak?

A NATO vezetői jövő héten Washingtonban találkoznak a szövetség 75. évfordulója alkalmából, hogy ünnepeljék a transzatlanti egységet és meghozzák a jövő biztonságát érintő fontos döntéseket, különös tekintettel az orosz-ukrán háború és a globális autoriter kihívásokra.

Új szereplő az Európai Parlamentben?

Az Európai Parlament a 2024 júniusában tartott választások után az európai politikai átalakulásnak indult és jobb oldalra szerveződött át. Egyes európai vezetőkben felmerült egy egységes jobb oldalt összefogó európai parlamenti frakció létrehozásának.

BYD: Megoldás a munkanélküliségre, és progresszív fiskális politika?

A BYD az MG után az első kínai autógyártó, amely gyárakat, összeszerelő üzemeket és jelentős importot hoz Európába, ami nemcsak az autópiacot, hanem a foglalkoztatottságot is befolyásolja, miközben a zöldpolitika és az elektromos autók iránti kereslet elősegíti az ázsiai szereplők térhódítását, de ez az európai infrastruktúra fejlesztésével és a munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdéseket is felvet.

Mark Rutte, a következő NATO főtitkár

Jens Stoltenberg 2014 októberétől 2024 októberéig tölti be a NATO főtitkári posztját, ez idő alatt növelte a kelet-európai katonai potenciált és a védelmi kiadásokat, míg utódját, Mark Rutte-t számos kihívás, köztük a NATO egységének fenntartása és az orosz konfliktus kezelése várja.

Watergate: A botrány, ami megváltoztatta az amerikai politikát

1972-ben Richard Nixon amerikai elnök elsöprő fölénnyel nyerte meg újraválasztását viszont győzelmét beárnyékolta egy növekvő botrány, amelyben azzal vádolták, hogy politikai kémkedést fedezett. 1972-ben, az elnökválasztási kampány idején egy csapat férfit rajtakaptak, amint betörtek a Demokrata Párt nemzeti bizottságának irodáiba a Watergate komplexumban. Bár a demokraták elsöprő fölénnyel veszítették el a választást a hivatalban lévő republikánus elnökkel, Richard Nixonnal szemben, Nixon bukásának magvait már elültették. Ahogy teltek a hónapok Nixon második hivatali idejében, a Watergate-botrány egyre jobban kiéleződött és aláásta az elnökségét. Végül a hangfelvételek bizonyítékai felfedték Nixon mélységes bűnrészességét a Watergate-betörés eltussolási kísérletében.

Francisco Franco útja és a spanyol polgárháború

Francisco Franco 1910-ben, mindössze 17 évesen, másodhadnagyként, katonai osztálya alján végzett. Huszonhat évvel később, a spanyol polgárháború kezdetén Franco már vezérőrnagy volt, minden korábbi osztálytársát megelőzve. Franco a polgárháború alatt konszolidálta hatalmát, így ő lett Spanyolország államfője, kormányfője, a hadseregek generalísimója és Spanyolország egyetlen engedélyezett politikai pártjának országos vezetője 36 éven át. A politikai és társadalmi elnyomás Franco diktatúrája alatt végig fennmaradt, bár Franco rákényszerült arra, hogy liberális gazdaságpolitikát folytasson, Spanyolország gazdaságának megmentése érdekében.

Észak-Afrika függetlenedése: Algéria

Franciaország, 1954 és 1962 között olyan válságba keveredett, amely napról napra mélyült. Algéria függetlenséget akart, és foggal-körömmel küzdött azért, hogy elnyerje azt a franciáktól. A szervezett terrortámadásoktól kezdve a teljes körű háborúig, a tömeges bebörtönzésekig, a Negyedik Köztársaság bukásáig és a franciák fenyegetéséig Franciaországon belül a birodalombarát erők részéről, a háború valóban bonyolult, erőszakos és nehezen megoldható volt.

A Diplomáciai és Kereskedelmi Kapcsolatok Változása az USA és Vietnám Között

Az Egyesült Államok és Vietnám kapcsolata a 20. század közepétől kezdve rendkívüli fordulatokat és átalakulásokat élt meg. Az 1950-es évek elején a vietnámi háború, amely az amerikai katonai jelenlétet is magával hozta, megosztotta az embereket, és hatalmas hatással volt mindkét ország politikájára és társadalmára. Azonban az évek során az USA és Vietnám kapcsolataiban mélyreható változások következtek be.

Az Egyesült Arab Emirátusok a globális térben

Az Egyesült Arab Emírségek a legglobalizáltabb ország a Közel-Keleten, mivel Abu Dhabi, a hatalmas olajvagyonnal rendelkező emírségek és a vállalkozói készségekkel rendelkező Dubai kereskedelmi központként nyílt meg nem sokkal a britektől való függetlenség elnyerése után. Az Egyesült Arab Emírségek már jóval korábban elkezdtek nyitni a szabad kereskedelem, a munkaerő szabad mozgása és a közös üzleti vállalkozások felé, mint a többi közel-keleti ország. Amikor tehát a globalizáció tendenciája az 1990-es évek közepén világossá vált, a legtöbb közel-keleti ország felkészületlen volt a globalizáció gazdasági és politikai hatásaira, míg az Egyesült Arab Emírségek készen állt a globalizációra, legalábbis gazdaságilag. A globalizációt soha nem tekintették kihívásnak, hanem olyan lehetőségnek, amelyből hasznot húzhatnak.

Francia biztonság stratégia az Indo-csendes-óceáni térségben, a 2022-es francia EU Tanácsának soros elnöksége idején

Franciaország történelmileg az első európai ország, amely elfogadta az Indo-csendes-óceáni jövőképet, amelynek középpontjában a Csendes- és az Indiai-óceánon található francia szuverén területek védelme áll. Az Európai Unió (EU) 2021-ben elfogadta az „Indo-csendes-óceáni együttműködési stratégiát”, de a fókuszvesztés árán. 2021-ben a európai szintű közös nevezőre jutás a francia megközelítés eredeti kemény biztonsági és tengerjogi összetevőinek felhígulásához vezetett, és egy sokkal szélesebb, a lehető legátfogóbb keretet hozta létre. Egy ilyen széles keret célja, hogy teret és rugalmasságot teremtsen.