Archívum

Hétévégi összefoglaló 2023. 11. 05.

Anthony Blinken külügyminiszter meghallgatta az Arab követeléseket egy lehetséges tűzszünet kapcsán, miután pénteken találkozott Benjamin Netanjahu izraeli elnökkel, akitől humanitárius tűzszünetet kért, hogy Gázába segélyszállítmányok juthassanak írta a Reuters. Egy izraeli légicsapás egy kórházat ért 15 embert megölve 60 további embert megsebesítve számolt be a Hamas által irányított terület egészségügyi minisztere. A Hezbollah vezetője meglobogtatta a frontvonal kiszélesítésének lehetőségét Libanon felől. A Hamas vezetői szerint a gázai övezet kellő ideig fel tudja tartani az izraeli támadást, hogy egy neki kedvező fegyverszüneti megállapodás szülessen. Eközben világszerte újra felütötte fejét az antiszemitizmus. Franciaországban, Németországban és Amerikában életveszélyes fenyegetések történtek izraelita hallgatók fele. A Cornellen egy diák megfenyegette iskolatársait, hogy zsidó társainak elvágja a torkát, valamint a nőket megerőszakolja és ledobja egy szirtről, míg a csecsemőket lefejezi. A diákot letartóztatták és életveszélyes fenyegetés vádjával tárgyalásra vár.

Az Amerikai Egyesült államok további szankciókat vezetett be Oroszország ellen. A jövőbeni energiabiztosánguk elleniszankciók mellett, Izraelnek is segélyt szavazott meg a szenátus.

Egy ukrán tiszt nyilatkozta szerint mindkét fél erőnek erejével próbálkozik, de mindketten fáradtak, ellenben az Oroszok többen vannak és jobban felszereltek.

Nepálban ez elmúlt 8 év legerősebb földrengése 137 emberéletet követelt, és utórengéseit Nem Delhiben is lehetett érezni. A mentési munkálatokat megkezdték, és úton vannak humanitárius missziók.

Károly Király mélységes megbánását fejezte ki a Kenyai függetlenségi háború áldozatai felé, ugyanakkor nem kért bocsánatot, melyet azország elvárt.

Olaszországban 6 ember életét vesztetti a múltheti áradások során. A 207 km/h-s szél Spanyolországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban is károkat okozott, illetve ezen országokban összesen 6 emberéletet követelt.