Hír

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös jelentőséggel bír, mivel Peking...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.

Thaiföld 93 ország számára bővíti a vízummentes belépést.

Thaiföld a turizmus fellendítésére kiterjesztette vízummentes beutazási rendszerét 93 országra, lehetővé téve a látogatók számára, hogy akár 60 napig maradjanak, miközben új kezdeményezések között szerepel az ötéves vízum távmunkásoknak és a hosszabb tartózkodás diákoknak, noha továbbra is aggályok merülnek fel az infrastruktúra és a biztonság terén.

Az NATO-csúcstalálkozón Macron nyugtató üzenetet küldött, és határozott támogatást kapott Scholztól

Az otthoni politikai bizonytalanság közepette Emmanuel Macron elnök Washingtonban biztosította NATO-szövetségeseit arról, hogy Franciaország szilárdan elkötelezett nemzetközi kötelezettségei mellett. Macron üzenete arra irányult, hogy megnyugtassa a szövetségeseit Franciaország külpolitikai stabilitásáról és következetességéről. Olaf Scholz német kancellár határozottan támogatta Macron álláspontját, megerősítve a szövetségen belüli egységet és együttműködést.

Brekelmans a NATO-csúcson: növelni kell a fegyvergyártást

A NATO-csúcstalálkozón Ruben Brekelmans holland védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy sürgősen növelni kell a fegyvergyártást, hogy támogassák Ukrajnát a folyamatos orosz agresszióval szemben. Hangsúlyozta, hogy az egységes és erőteljes védelmi válasz kulcsfontosságú az európai biztonság és stabilitás fenntartásához az elhúzódó konfliktussal szemben.

A Habsburg Birodalom visszavág

Orbán Viktor egy új, keményvonalas jobboldali politikai csoportot hoz létre az Európai Parlamentben, amely a Habsburg Birodalom újjáélesztésére emlékeztet.

Napi Memó: Izrael-Hezbollah feszültségek, Örményország-Törökország kapcsolatok

Az Egyesült Államok közvetít egy megállapodás érdekében Izrael és a Hezbollah között a háború elkerülése érdekében, míg Örményország készen áll normalizálni kapcsolatait Törökországgal, Oroszország flottáját 40 új hajóval bővíti, és Vlagyimir Putyin tárgyalásokat folytat a Kongói Köztársaság elnökével közös energetikai projektek kapcsán, miközben Szíria csak akkor hajlandó Törökországgal tárgyalni, ha Ankara kivonja csapatait a szíriai területről, és Kína több milliárd dolláros megállapodásokat kötött Kirgizisztánnal.

Napi Memó: Dagesztáni terrortámadás

A dagesztáni fegyveres támadások vallási viszályt próbáltak szítani; izraeli üzleti vezetők aggódnak a gázai háború gazdasági hatásai miatt, és politikai változásokat követelnek; Lengyelország fontolgatja a belaruszi határátkelők lezárását a migráció és az erőszak miatt; Törökország és az USA esetlegesen összeütközésbe kerülhet Észak-Szíriában kurd választások miatt; Irán digitális valutát indít a nyugati szankciók megkerülésére; Niger megszüntette egy francia uránbánya engedélyét, mivel Oroszországhoz közeledik; az USA és Oroszország vetélkedik Vietnámért; az USA védelmi vezetői új partnerségeket keresnek Afrikában a Nigerből való kivonulás után; míg Irán és Bahrein a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról tárgyal.

Kalendárium – 06.23. – Martti Ahtisaari

Martti Ahtisaari élete és munkássága kiemelkedő példa a nemzetközi diplomáciában és a béke előmozdításában, és számos konfliktus megoldásában játszott kulcsszerepet, munkája révén sokak életét változtatta meg pozitívan.

A dollár hegemóniája

Az amerikai dollár globális dominanciája továbbra is erős marad, mivel a világ többi része gazdasági és politikai gyengeségekkel küzd, így a dollár biztonságos és megbízható befektetési lehetőség marad.

Kalendárium – 06.22. – Jarosław Kaczyński halálának 2. évfordulóján

Jarosław Kaczyński, Lengyelország befolyásos politikusa és a Jog és Igazságosság párt alapítója, szkeptikus az EU-val szemben, támogatja a NATO-t és az USA-val való szoros kapcsolatokat, valamint kiemelten fontosnak tartja a Visegrádi Négyek együttműködését és Lengyelország nemzeti szuverenitását.

Napi Memó: Új vakcina kezdeményezés, Putyin figyelmeztetése

Emmanuel Macron egy új, 1,2 milliárd dolláros projektet jelentett be az afrikai vakcinagyártás ösztönzésére, míg Vlagyimir Putyin figyelmeztetett, hogy Oroszország fegyvereket szállíthat Észak-Koreának, és Kína szankciókat vetett ki a Lockheed Martinra Tajvannak történő amerikai fegyvereladások miatt.

Kalendárium – 06.21. – Vilmos Herceg születésnapjának mementóján

Vilmos walesi herceg, III. Károly király és Diana legidősebb fia, aki Katalin walesi hercegnő férje és három gyermekük apja, elkötelezett a jótékonysági munkában, különösen a környezetvédelem, hajléktalanság és mentális egészség terén, számos kezdeményezést indítva és támogatva ezen ügyekben.

Kalendárium – 06.20. – Podmaniczky Frigyes

Podmaniczky Frigyes, huszárkapitányából lett Budapest fejlődésének meghatározó alakja, politikus és író, aki életét és munkásságát a város modernizálásának és kultúrájának fejlesztésének szentelte.

Napi Memó: Oroszország-Észak-Korea Védelmi Paktum, Gázai Biztonsági Erők

Oroszország és Észak-Korea védelmi paktumot kötött, Dél-Korea aggodalmát fejezte ki, Egyiptom kész Gázában biztonsági erőket küldeni, Szudán az Egyesült Arab Emírségeket vádolta a lázadók támogatásával, Burkina Fasóban nő az elégedetlenség, Oroszország tengeralattjárókat gyakoroltatott, Finnország uránt termel, és Törökország és Örményország vezetői a kapcsolatok normalizálásáról beszéltek.

Napi Memó: Putyin Észak-Koreába Tart, Francia Fegyverek Eladása Örményországnak

Putyin 24 év után először látogat Észak-Koreába, Franciaország CAESAR önjáró tarackokat ad el Örményországnak, Észak-Koreai katonák újra megsértették a déli határt, Azerbajdzsán, Oroszország és Irán a Nemzetközi Észak-Dél Folyosó fejlesztésén dolgoznak, és a jemeni Houthi lázadók alternatív módokat találtak fegyverek beszerzésére Iránból és Kínából.

Kalendárium – 06.18. – Holota János

Holota János, az érsekújvári magyar, kiemelkedő sportoló, városbíró és politikus volt, aki életútja során számos nehézséggel szembenézve mindig hű maradt magyarságához, és jelentős mértékben hozzájárult a felvidéki magyar közösség fejlődéséhez.

Napi Memó: A NATO nukleáris arzenálja, katonai toborzás Afganisztánban

A NATO növeli nukleáris fegyverei készültségi szintjét, míg az Al-Kaida és az Iszlám Állam közös toborzási kampányt folytat Afganisztánban, miközben Kína és Ausztrália politikai és védelmi párbeszédet bővít, és Oroszország új nemzetközi szövetségeket keres, miközben Ukrajnával szembeni követeléseit szigorítja.

Kalendárium – 06.17. – Nagy Richárd szakaszvezető

Nagy Richárd magyar szakaszvezető 2004. június 14-én Irakban, egy pokolgépes támadás következtében vesztette életét, és szülőfalujában, Zagyvarékason helyezték örök nyugalomra, miközben a Honvédelmi Minisztérium hősi halottként nyilvánította, és családját támogatásban részesítette.

Kalendárium – 06.06. – Andropov a KGB és a SZKP feje

Jurij Andropov, a Szovjetunió KGB vezetője és későbbi főtitkára volt, aki a hidegháború alatt keményvonalas politikát folytatott, és rövid, de jelentős reformokat próbált bevezetni a szovjet gazdaság és társadalom modernizálására.

Kalendárium – 06.15. – James K. Polk

James K. Polk, az Egyesült Államok 11. elnöke, jelentős területi bővítést hajtott végre a mexikói-amerikai háború és az Oregoni Szerződés révén, miközben belpolitikailag infrastrukturális fejlesztéseket és alacsony vámokat támogatott, de röviddel elnöksége után elhunyt, öröksége vegyes megítélésű.

Napi Memó: Putyin a tűzszünet feltételeit ismertette Ukrajnával kapcsolatban

Vlagyimir Putyin a kelet-ukrajnai régiókból való kivonulást, NATO-tagsági tervekről való lemondást és semleges státuszt követel Ukrajnától a tűzszünetért, miközben Dél-Korea aggódik a növekvő orosz-észak-koreai katonai együttműködés miatt, az USA tagadja egy angolai katonai bázis építését, az IAEA támogatja Üzbegisztán atomerőmű-építési tervét, Szaúd-Arábia nem újítja meg petrodollár-megállapodását, és Irán stratégiai védelmét növelni kívánja.

Kalendárium – 06.14. – Carlos P. Garcia

Carlos P. Garcia, a former president of the Philippines, is best known for his „Filipino First Policy” which prioritized Filipino businesses over foreign enterprises to promote economic independence, and his presidency was also marked by an austerity program aimed at fiscal discipline and national sovereignty

Napi Memó: új USA szankciós csomag, Örmény visszavonulás

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, Örményország kilép a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, az USA sürgeti Azerbajdzsánt és Örményországot a békemegállapodás megkötésére, Izrael regionális biztonsági tárgyalásokat folytatott Bahreinben, az USA és Törökország F-16 vadászgépek vásárlásáról állapodott meg, Oroszország és Kína közös holdállomás építéséről egyezett meg, és Kína új-zélandi vízummentességet biztosít állampolgárainak.

Kalendárium – 06.13. – Boyko Borisov

Boyko Borisov, Bulgária háromszoros miniszterelnöke, erősen támogatta az ország EU- és NATO-tagságát, egyensúlyozott az EU/NATO és Oroszország közötti kapcsolatokban, előmozdította a balkáni regionális együttműködést, szoros kapcsolatot tartott fenn az Egyesült Államokkal, és aktívan kereste a gazdasági kapcsolatok bővítésének lehetőségeit világszerte.

Kalendárium – 06.12. – Kassym-Jomart Tokayev – Kazahsztán elnöke

Kassym-Jomart Tokayev 1953. május 17-én született Almatyban, a Kazah Szovjet Szocialista Köztársaságban, ami akkor még a Szovjetunió része volt. Már fiatal korában érdeklődést mutatott a nemzetközi kapcsolatok iránt, és ennek megfelelően 1975-ben a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok...

Napi Memó: orosz-török egyeztetés, fehérorosz-orosz hadgyakorlat

Oroszország és Fehéroroszország megkezdték a taktikai nukleáris fegyverek használatára vonatkozó gyakorlatok második szakaszát. Az első szakasz május 21-én indult Oroszország déli katonai körzetében, amely magában foglalja az ukrán határ egy részét, miután bizonyos nyugati vezetők jelezték, hogy...

Napi Memó: Törökország Szíriában, al-Kaida Afganisztánban

A Turkiye Gazetesi szerint Törökország Oroszországgal és Iránnal tárgyalt arról, hogy töröljék a választásokat a kurd ellenőrzés alatt álló északkelet-szíriai területeken. Ankara az Európai Unióra és az Egyesült Államokra is nyomást gyakorolt, hogy kampányoljanak a szavazás ellen, amelyet június...

Kalendárium – 06.10. – Észak-Macedónia volt elnöke

Radmila Šekerinska Jankovska, 1972. június 10-én született Szkopjéban, Észak-Macedóniában, egy prominens macedón politikus, aki számos magas rangú kormányzati pozíciót töltött be. 1995-ben szerzett diplomát villamosmérnöki szakon a Szkopjei Egyetem Villamosmérnöki Karán, majd 2007-ben nemzetközi...

Napi memó: Gazprom problémák, EU-Moldova megállapodás

Az orosz kormány elrendelte, hogy az állami tulajdonú Gazprom energetikai cég ne fizessen osztalékot 2023-ra. Korábban ebben a hónapban a Gazprom 629 milliárd rubel (7 milliárd dollár) veszteséget jelentett a tavalyi évre, ami az első éves vesztesége 1999 óta. 2022-ben még 1,23 billió rubel...

Kalendárium – 05.20. – John Stuart Mill, angol filozófus és közgazdász

John Stuart Mill (1806-1873) befolyásos angol filozófus, közgazdász és az utilitarizmus szószólója volt. James Mill történész fiaként otthon szigorúan tanult. Fiatal korától kezdve görögöt és latint tanult, valamint számos tantárgyat, többek között logikát, politikai gazdaságtant és jogot tanult....

Ebrahim Raisi a következő potenciális ajatollah halott

Ebrahim Raisi iráni elnök, akit potenciális utódnak tartottak az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah helyére, meghalt, amikor helikoptere rossz időjárási körülmények között lezuhant az Azerbajdzsán határán lévő hegyekben – közölték a hatóságok és az állami média hétfőn.A helikopter...

Napi memó: Putyin Kínában, Orosz kivonulás

Hszi Csin-ping kínai elnök informális tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben csütörtökön. Hszi elmondta, hogy Kína támogatja egy nemzetközi békekonferencia megtartását, amelyen mindkét fél egyenlő részvétellel vesz részt az ukrajnai konfliktusban, és minden opciót...

Napi memó: Izrael-Török feszültség, indiai-iráni kikötői megállapodás

Izrael és Törökország kapcsolatai feszültek, mióta Izrael Gázában kezdte meg műveleteit a Hamasz október 7-i támadása után. A Közel-Keleti Szem szerint Izrael a múlt évben "biztonsági okokból" visszahívta diplomatáit Törökországból, de ezeket korábbi hónapban újra visszaküldték. Közben Törökország...

Napi memó: Vörös Tenger térségének feszültsége, Oroszország újraoszt

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda és a jemeni húti lázadók jelentések szerint támadást terveznek az Eritreában lévő katonai támaszpontok ellen, amelyek az USA és Nagy-Britannia fegyverellátását biztosítják. Az iráni rezsim és a húti lázadók tanácsadói megállapodtak abban, hogy rakétatámadásokat...

Kalendárium – 05.09. – Zita királyné, az utolsó magyar királyné

Zita királyné, az utolsó magyar királyné, IV. Károly felesége. Származása különleges, hiszen Parma hercegének és portugál infánsnőnek a tizenhetedik gyermekeként született Olaszországban. Már fiatal korában szembejött vele a sorsa, amikor Károly főherceggel találkozott, majd később házasságot...

Napi memó: Izraeli csapatok Rafah-ban

Irán drón- és ballisztikus rakéta gyárakat épít Yemenben annak érdekében, hogy elkerülje a jövőbeli amerikai és izraeli támadások célpontjává válást - számolt be a kuwaiti Al-Jarida újság. A történet szerint Teherán már szállított fejlett rakétákat és drónokat Yemenbe, valamint százával kiképzett...

Kalendárium – 05.08. – Moulay Hassan, Marokkó trónörököse

Moulay Hassan 2003. május 8-án született a rabati királyi palotában, VI. Mohammed marokkói király és felesége, Lalla Salma hercegnő gyermekeként. Nevét nagyapja, a néhai II. Hasszán király után kapta. Moulay Hassan mind az általános, mind a középiskolai tanulmányait a királyi kollégiumban végezte,...

Napi memó: Orsz gyakorlatok, Xi Yin Ping Francioarszágba látogatott

Oroszország bejelentette, hogy taktikai nukleáris fegyverek használatát szimuláló gyakorlatokat tart, miután Franciaország és az Egyesült Királyság múlt héten olyan megjegyzéseket tettek az Ukrajnai háborúról, amelyeket a Kreml "veszélyesnek" nevezett. Emmanuel Macron francia elnök egy csütörtökön...

Egyetemi válsághelyzet – George Friedman

A "The Storm Before the Calm" című könyvemben azt írtam, hogy az Egyesült Államok intézményi és társadalmi-gazdasági válság felé tart - Írja George Friedman. Az intézményi válság elsősorban a szövetségi kormány működését érintené, de érintené az egyetemek működését is. Utóbbi kritikus, mert az...

Vajon meddig bírja pénzzel a Nyugat a Kelet harcát?

Miután Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, a nyugati országok gyorsan felajánlották Kijevnek támogatásukat. Az Egyesült Államok vezet a katonai segélyek terén, míg Németország a legnagyobb európai adományozó és az ukrán menekültek legfőbb támogatója. Az Egyesült Államok és az...