Archívum

Kalendárium – 02.07. – Desmond Doss – a fegyvertelen katona

Desmond Thomas Doss (1919. február 7. – 2006. március 23.) az amerikai hadsereg szanitéce volt a második világháborúban, aki híressé vált, mint a háború első beosztott hadseregi szanitéce, akit a Medal of Honor-al, az Egyesült Államok legmagasabb katonai díjazásával, tüntetett ki. Doss, aki a hetednapi adventista egyház tagja volt, meggyőződése miatt megtagadta, hogy fegyvert hordjon vagy öljön.

Ő szolgált a Csendes-óceáni hadszíntéren, különösen a hírhedt Okinawa-i csatában. Itt ő mentett meg több tucat sebesült amerikai katonát, miközben intenzív ellenséges tűz alatt állt, anélkül, hogy fegyvert használt volna védekezésre. Doss-t a csatatéren tanúsított rendkívüli bátorságáért és önzetlenségéért tüntették ki.

Az ő története a „Hacksaw Ridge” című 2016-os filmben került megörökítésre, melyet Mel Gibson rendezett, és Andrew Garfield játszotta a főszerepet. Desmond Doss példája ma is inspiráló sokak számára, különösen azok számára, akik békés meggyőződésből választanak alternatív útvonalakat a katonai szolgálatban.

Forrás – Google pictures