Összes hír

Kalendárium – 04.30. – António Guterres, az ENSZ kilencedik főtitkára

Szerző: | ápr 30, 2024

António Guterres 1949. április 30-án született Lisszabonban. Ismert portugál politikus és diplomata. Fizikát és mérnöki tanulmányokat folytatott az Universidade de Lisboa egyetemen. A portugál demokráciára való áttérés idején kezdett el politizálni. Guterres 1974-ben csatlakozott a Szocialista Párthoz, és különböző politikai szerepeket töltött be, többek között 1995 és 2002 között  Portugália miniszterelnök volt.

Hivatali ideje alatt Guterres felügyelte az euró bevezetését Portugáliában, valamint jelentős szerepet játszott a kelet-timori válság megoldásában.  2005 és 2015 között az ENSZ menekültügyi főbiztosa volt, ahol javította a szervezet hatékonyságát és reagálási képességét.

Guterrest 2016-ban választották meg az ENSZ kilencedik főtitkárává, Ban Ki Mun utódjaként. Hivatali ideje 2017. január 1-jén kezdődött. Elismerést kapott a globális együttműködés előmozdítása és a humanitárius válságok kezelése terén tett erőfeszítéseiért.

Felhasznált forrás: https://www.britannica.com/biography/Antonio-Guterres

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.