Összes hír

Kalendárium – 06.06. – Andropov a KGB és a SZKP feje

Szerző: | jún 16, 2024

Jurij Vlagyimirovics Andropov (1914-1984)

Jurij Andropov 1914. június 15-én született Nagutskajában, a mai Oroszország területén. Fiatalon csatlakozott a kommunista mozgalomhoz, és gyorsan emelkedett a ranglétrán. A második világháború után különböző pozíciókat töltött be, többek között a Komszomol vezetőjeként és diplomataként is szolgált, mielőtt 1954-ben csatlakozott volna a Szovjetunió Kommunista Pártjának Központi Bizottságához.

1967-ben Andropovot kinevezték a KGB, a szovjet állambiztonsági szolgálat vezetőjévé. Ebben a szerepében több mint 15 évig szolgált, és jelentős szerepet játszott a szovjet titkosszolgálatok működésének megszilárdításában és kiterjesztésében. Andropov idején a KGB a szovjet állam egyik leghatalmasabb intézményévé vált, amely hatékonyan felügyelte a belföldi ellenállást és kémelhárítást, valamint kiterjedt hírszerző hálózatot működtetett külföldön.

1982-ben, Leonyid Brezsnyev halála után, Andropovot választották meg a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkárává. Ez a pozíció a szovjet állam legmagasabb hatalmi pozícióját jelentette, és lehetőséget adott neki a szovjet politika irányítására.

Főtitkári ideje alatt Andropov számos reformot indított el, amelyek célja a szovjet gazdaság és társadalom modernizálása volt. Harcot indított a korrupció és a gazdasági stagnálás ellen, és megpróbálta javítani az ipari termelékenységet. Azonban rövid hivatali ideje miatt (1982-1984) ezek a reformok nem értek el jelentős eredményeket.

Külpolitikai beállítottsága meghatározó volt a hidegháború végének alakulásában. Andropov a keményvonalas szovjet politikát támogatta, amely a nyugati hatalmakkal szembeni szigorú ellenálláson alapult. Hivatali ideje alatt több jelentős esemény is történt:

  • Korean Air Lines Flight 007 lelövése (1983): Egy dél-koreai utasszállító gépet, amely véletlenül belépett a szovjet légtérbe, lelőtték, ami jelentős nemzetközi felháborodást váltott ki.
  • Afganisztáni háború folytatása: Andropov folytatta a szovjet katonai jelenlétet Afganisztánban, ahol a szovjet csapatok 1979 óta harcoltak a mudzsáhidok ellen.
  • Kapcsolatok a Nyugattal: Bár Andropov folytatta a szovjet katonai fejlesztéseket és növelte a nukleáris fegyverarzenált, egyidejűleg próbált diplomáciai megoldásokat is keresni a fegyverzetkorlátozásra vonatkozóan. Andropov támogatta a fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, bár ezek a tárgyalások a bizalmatlanság és az ideológiai különbségek miatt gyakran eredménytelenek voltak.

Andropov 1984. február 9-én halt meg, mindössze 15 hónappal főtitkárrá választása után. Halála után Konsztantyin Csernyenkót választották meg utódjának. Andropov öröksége vegyes megítélésű: míg keményvonalas politikája és a KGB vezetőjeként végzett munkája sokakban félelmet keltett, reformtörekvései előrevetítették a későbbi szovjet reformokat, amelyeket Mihail Gorbacsov indított el.

Forrás – wikimedia

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.