Archívum

Mi történt ma „december 24” #1: karácsonyi fegyverszünet

Az 1914-es karácsonyi fegyverszünet az első világháború egyik megható és ikonikus eseménye volt. A történet azzal kezdődött, hogy a brit katonák hallották, ahogy a németek 1914. december 24-én a Stille Nacht (Csendes éj) című dalt énekelték a frontvonalon. Megfigyelték, hogy fura fények és lámpások jelennek meg a német oldalon, majd kezdetét vette a levélváltás.

Másnap, a karácsony reggelén brit és német katonák találkoztak a senki földjén, hogy tárgyaljanak. Az ellenséges katonák meglepő módon kezet ráztak, ajándékokat cseréltek, és még fényképeket is készítettek egymásról. A halottakat eltemették, és együtt javították az árkokat. Ekkor került elő egy futball is, és egy spontán mérkőzés kezdődött, amelyen százak vettek részt. Ernie Williams, egy brit katona, aki részt vett a mérkőzésen, emlékezett vissza a későbbi években.

Bár a történészek vitatták a történet valódiságát, az elmúlt években előkerült bizonyítékok alapján egyre valószínűbb, hogy ez a meccs ténylegesen megtörtént. Az angol és német források közötti ellentmondások ellenére a történet a háború humanitárius oldalát mutatja be.

Sajnos a fegyverszünet nem terjedt el mindenütt a nyugati fronton, és sok helyen tovább folytak a harcok. A tisztek néhol ellenezték a karácsonyi fegyverszünetet, mert attól tartottak, hogy az aláássa a katonák harci kedvét.

Az esemény után mindkét fél főparancsnoksága igyekezett megakadályozni hasonló fegyverszünetek ismétlődését, bár néhány elszigetelt esetben a katonák később is tartottak rövid szüneteket a harcokban. A „Live and Let Live” rendszerben a frontvonal csendesebb szakaszaiban időnként hallgatólagos megállapodások születtek, amelyek lehetővé tették mindkét félnek, hogy rövid időre megszüntessék a harcot és foglalkozzanak a túléléshez szükséges teendőkkel.

A karácsonyi fegyverszünet története később filmekben is megjelent, például a „Fegyverszünet Karácsonyra” című alkotásban, és a 100 éves évfordulójára egy kisfilm is készült, tovább örökítve ezt az emlékezetes pillanatot.