Összes hír

Napi memó: Szíriai-iráni tárgyalás a gázai helyzetről

Szerző: | ápr 4, 2024

A szíriai és iráni elnökök telefonon beszéltek Izrael csapásáról az iráni damaszkuszi konzulátusra, melyről az iráni hírügynökség, a Fars számolt be. A szíriai vezető, Bashar Assad hangsúlyozta a „rezisztencia tengelyének” támogatásának fontosságát, és részvétét nyilvánította az iráni Forradalmi Gárda Kudsz-erőinek vezetője, Mohammad Reza Zahedi megölése miatt. Az iráni elnök, Ebrahim Raisi figyelmeztetést adott Izraelnek az eset lehetséges következményeire.

Astana adott otthont egy csúcstalálkozónak, ahol a Sanghaji Együttműködési Szervezet biztonsági tanácsának titkárai gyűltek össze. Kazahsztán elnöke, Kasszim-Jomart Tokajev elítélte az oroszországi nemrég történt terrorcselekményt, mely Oroszország is része ennek a biztonsági szervezetnek.

Az Irán és India közötti folyosói tárgyalások az Észak-Déli Nemzetközi Közlekedési Korridorról és az Irán Chabahar kikötőjével kapcsolatos projektekről szóltak az SCO csúcstalálkozója keretein belül.

Az Egyesült Államok másodlagos szankcióinak fenyegetése miatt Oroszország Mir kártyarendszerét április 5-től nem fogadják el Kirgizisztánban. Hasonló lépések már történtek Kazahsztánban és Örményországban is.

Üzbegisztán és Kína megállapodott kétoldalú együttműködési tervben a kínai Közbiztonsági Miniszter, Wang Xiaohong, Taskentbe tett látogatása során. Wang az üzbég belügyminiszterrel beszélt a terrorizmus elleni küzdelemről és a kiberbiztonságról. Üzbegisztán ugyancsak aláírt egy együttműködési tervet Oroszországgal.

Xi Jinping kínai elnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében hangsúlyozta az összetűzések elkerülésének fontosságát és a két ország kapcsolatainak stabilitásának fenntartását. Xi aggodalmát fejezte ki az USA által végrehajtott intézkedésekről, melyek befolyásolhatják Kína magas technológiai fejlődését.

Grúzia kormányzó pártja tervezi visszahozni a parlamentbe azt a vitatott törvényjavaslatot, amely kötelezné azokat a szervezeteket, amelyek külföldi finanszírozást kapnak, hogy nyilvánosságra hozzák éves pénzügyi jelentéseiket. A törvénytervezet tavaly visszavonásra került a közvélemény nyomása miatt. Ezzel kapcsolatban Kirgizisztán elnöke, Sadyr Japarov, hasonló törvényt írt alá, amely kötelezi azokat a külföldi finanszírozást kapó szervezeteket, akik politikai tevékenységet végeznek, hogy regisztráljanak az Igazságügyi Minisztériumban.

Románia védelmi minisztériuma új törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné a hadsereg számára a „szükséges intézkedések” megtételét más államok területén a külföldön tartózkodó román állampolgárok védelmére. Az intervenciókat Románia elnökének ajánlására és a Nemzeti Védelmi Főtanács jóváhagyásával hajtanák végre.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.