Összes hír

Napi memó: Az AUKUS bővítése, Peking–Tajvan kapcsolatok

Szerző: | ápr 11, 2024

Szövetség bővítése: Dél-Korea, Új-Zéland és Kanada lehetséges partnerek az AUKUS biztonsági csoport magas technológiájú projektekhez. Japán részvételét is fontolgatják a második pillérben, melyben a kvantum számítógépek, mesterséges intelligencia és hiperszonikus technológiák szerepelnek.

Jelentős találkozó: Kína elnöke, Xi Jinping találkozott a Kuomintang volt vezetőjével, Ma Ying-jeouval, Pekingben. Ma a két Kína közti béke és biztonság fontosságát emelte ki, míg Xi dicsérte Ma békés keresztsztráit kapcsolatainak előmozdítását.

Iráni kijelentések: Az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda tengerészeti parancsnoka, Alireza Tangsiri, hangsúlyozta, hogy Irán válaszolni fog Izrael damaszkuszi konzulátusának támadására „megfelelő időben”. Továbbá kijelentette, hogy Irán fegyvereket, köztük rakétákat, hadihajókat és radarokat is exportálhat, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok embargót vezetett be.

Feszültség növekedése: Örményország kapcsolatai Oroszországgal nehéz időszakon mennek keresztül, bár kritikusak az ország biztonsága és gazdasága szempontjából. Pashinyan örmény miniszterelnök állítja, hogy országa nem követett el egyetlen hibás lépést sem a kapcsolataiban Oroszországgal.

Szankciók következményei: Aggodalmak vannak a török exporttilalom miatt Izraelre gyakorolt ​​hatások miatt. Az izraeli Ynet hírportál szerint a tilalom miatt az acél és a cement ára Izraelben 5-10 százalékkal emelkedhet, ami a Gázai háborúra válaszul történt. Emellett Törökország kereskedelmi minisztere nem zárja ki a szankciók kiterjesztésének lehetőségét „a helyzet alakulásától függően”.

Kínai ipar: Peking 2027-ig több mint 25 százalékkal növeli beruházásait ipari berendezésekbe, egy új iparfejlesztési akcióterv alapján. A dokumentum intézkedéseket fogalmaz meg a modern, magas színvonalú ipari rendszer kialakítására, és ösztönzi a repülőgépészeti, fotovoltaikus, akkumulátoros és biológiai fermentációban részt vevő high-tech vállalatokat.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.