Összes hír

Napi memó: Az Egyesült Államok és Japán átalakítja védelmi partnerségét.

Szerző: | ápr 12, 2024

Az amerikai és japán vezetők, Biden elnök és Kishida miniszterelnök szerdai washingtoni csúcstalálkozójukon egyetértettek abban, hogy fejleszteni fogják a parancs- és ellenőrzési rendszereket, valamint növelik a katonai működőképességet és tervezést. Több mint 70 megállapodást jelentettek be, köztük az alapvető árucikkek, például félvezetők ellátási láncainak megerősítéséről is. Továbbá tárgyaltak arról is, hogy Japán csatlakozhat-e az AUKUS szövetséghez, amelyet (Ausztrália, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok alkotnak), hogy közösen fejlesszenek ki olyan fejlett katonai technológiákat, mint a hiperszonikus rakéták, tengeralattjáró képességek és mesterséges intelligencia.

Ausztrália, Japán és az Egyesült Államok bejelentették egy „hálózatos légi védelmi architektúra” együttműködését, válaszul a „növekvő légi és rakétatámadásokra”. Az egyik kevésbé részletezett részlet között szerepel a rakétavédelmi információk megosztásának terve. Ausztrália és Japán tisztviselői korábban már tárgyaltak a rakéták ausztráliai teszteléséről.

India és az Egyesült Arab Emírségek tisztviselői egyetértettek abban, hogy májusban találkoznak, hogy dolgozzanak az India-Közel-Kelet-Európa Gazdasági Folyosó első fázisán, egy hatalmas infrastrukturális projekten, amely összekötné Indiát Európával. Ebben az első fázisban a két ország jegyzőkönyveket fog aláírni az áruk mozgásának felgyorsítása érdekében. Az IMEC Közel-Keleti része a Kínai Övezet és Út kezdeményezésének ellensúlyaként is szolgál majd, és áthalad majd Jordánián, Szaúd-Arábián, Izraelen és Görögországon, mielőtt Európához csatlakozna.

Oroszország rakéták és drónok segítségével megsemmisítette Ukrajna fővárosához közel eső legnagyobb erőművet, és károsította az odesszai, kharkivi, zaporizzsjai, lvivi és kijevi alállomásokat és erőműveket. A Trypilska szénerőmű jelentős szállítója volt a Kijev, Cserkasy és Zhytomyr régióknak. Oroszország támadásai két föld alatti földgáztárolót is célba vettek, de nem sikerült megzavarni a működésüket, állítja Ukrajna Naftogaz.

Irán a Fordo létesítményében éppen csak nem fegyveres minőségű uránt dúsít, és három nukleáris fegyver előállításához elegendő készlete van, írja a Washington Post. A lap névtelen tisztségviselők arról tájékoztatták, hogy Teherán valószínűleg hat hónapon belül elkészíthet egy kezdetleges nukleáris eszközt, de egy rakétára felszerelni való robbanófejet két vagy akár több évbe is telhet.

India miniszterelnöke, Narendra Modi interjút adott, amelyben hangsúlyozta a kínai határviták gyors rendezésének fontosságát az indiai Ladakh keleti határánál. A két ország közötti stabil és békés kapcsolatok nemcsak a kétoldalú kapcsolatok, hanem a régió és a világ szempontjából is fontosak – mondta Modi. Külön források a Hindustan Timesnak azt mondták, hogy India tervezi csökkenteni az Oroszországban és az Egyesült Királyságban elhelyezett védelmi attaséi számát, és először is néhányat a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Örményországban, Elefántcsontparton és Mozambikban állomásoztatni. A védelmi attasék részt vesznek a fegyverszerek beszerzésében és a katonai együttműködésben. 2022-ben India megállapodásokat kötött fegyverrendszerek eladásáról a Fülöp-szigeteknek és Örményországnak.

Forrás – GPF

További hírek

Kína megtartotta a harmadik plenáris ülését

A kínai vezetés Pekingben megtartotta a harmadik plenáris ülését, amely a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága által szervezett fontos politikai találkozó. Az esemény célja a hosszú távú társadalmi és gazdasági stratégiák kidolgozása. Az idei ülésszak különös...

Irán: Libanon pokollá válik Izrael számára, ha támad

Egy kormányzati csúcstalálkozó alkalmával Ali Bagheri Kani azt mondta, hogy az Irán által támogatott libanoni csoportok „aktív szerepet” játszottak az Izrael elleni támadásokban és diplomáciai erőfeszítésekben, ami „szükséges elrettentő erőt” jelentett.