Archívum

Napi memó: BRICKS csúcstalálkozó Moszkvában, Kanadai fegyverszállítmányok

A BRICS országok moszkvai találkozóján kedden, Oroszország helyettes külügyminisztere kijelentette, hogy a csoport a nemzeti valuták használatára fog összpontosítani a kereskedelemben, hogy csökkentsék a „dolláralapú pénzügyi rendszer negatív következményeit”. Moszkva idén vette át a csoport elnökségét. Kapcsolódóan az orosz központi bank elnöke elmondta, hogy a BRICS országok most már az orosz kereskedelem 40 százalékát teszik ki, ami kétszeresére nőtt az elmúlt két évben. Hozzátette, hogy a nemzeti valutákban történő elszámolások aránya 85 százalékra nőtt 2021 20 százalékához képest.

Védelmi kapcsolatok. Törökország és Koszovó aláírtak egy katonai együttműködési megállapodást védelmi minisztereik találkozóján. A megállapodás magában foglalja a személyzetcsereket, az oktatást, közös kiképzéseket és befektetéseket a védelmi iparba.

Kanadai fegyverek. Kanada feloldja a katonai exportra vonatkozó tilalmat Törökország felé. Az embargót 2019-ben vezették be, miután Törökország hadműveletet indított a szíriai kurd erők ellen. Ottawai jelentések szerint feloldották annak érdekében, hogy Törökországot rávegyék Svédország NATO-ba való belépésének támogatására.

Európai támogatás. Brüsszelben megrendezik a Globális Kapu Befektetői Fórumot, amelynek célja az Európai Unió és Közép-Ázsia közötti közlekedési kapcsolatok előmozdítása. Az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy a rendezvényen 10 milliárd eurót (10,9 milliárd dollárt) ígérnek, hogy támogassák a fenntartható közlekedési kapcsolatokat Közép-Ázsiában.

Belorusszia és Kuba. Belorusszia védelmi minisztere hivatalos látogatáson van Kubában. Találkozott a kubai fegyveres erők miniszterével, hogy nemzetközi ügyekről és védelmi együttműködésről tárgyaljanak.

Kína és Türkmenisztán. Türkmenisztán parlamenti elnöke és Kína Politikai Bizottságának helyettes elnöke találkozott Asgabatban, hogy megbeszéljék a kétoldalú kapcsolatokat.

Forrás – GPF